Breivik: Forkert at skyde børn

- Grusomt at gå mellem alle de omkomne og sikre sig, at de var døde, siger Breivik i retten

Breivik i retten i Oslo.
Breivik i retten i Oslo.

Anders Behring Breivik har tilsyneladende en grænse. Og grænse går ved små børn. I hvert fald har massemorderen netop nu fortalt i retten, at han husker en episode fra Utøya klarere end andre. Nemlig da han lod en lille dreng løbe med livet i behold.

- Jeg husker en lille dreng. Han vendte rundt og sagde: 'Han skånede mig, han skånede mig', sagde Breivik i retten mandag morgen.

- Jeg tænkte, at det var forkert at skyde et barn. Hvad lavede sådan et lille barn på indoktrineringslejren (Breiviks beskrivelse af de unge socialdemokraters sommerlejr, red.).

Breivik afviser, at nogle af hans ofre var børn, da alle var over 14 år gamle.

I retten blev Breivik bedt om at sætte sig i drengens sted.

- Han var i chok. Paralyseret. Jeg har tydeligvis ødelagt hans liv - og det er jeg klar over. Jeg har påført ham massive psykologiske skader, og i tillæg har jeg taget hans far fra ham (drengens far var Breiviks første offer på Utøya - Trond Berntsen, red.).

Han afviser dog at have dårlig samvittighed:

- Jeg er fuldstændig klar over, hvad jeg har gjort.

Sikre på at alle var døde
Det var han også, da han gik rundt på øen.

Et skud i hovedet og et opfølgningsskud i kroppen. Sådan var fremgangsmåden for Anders Behring Breivik, da den svært bevæbnede mand gik i land på Utøya sidste sommer.

Og det var ikke bare fordi han var helt vild med at affyre sin riffel eller sin Glock. Nej, når opfølgningsskuddet faldt, var det for at være sikker på, at personen var helt død.

Det afslørede Breivik i retten i Norge mandag.

- Jeg tog opfølgningsskud på alle - jeg ved, at det er meget almindeligt at spille død - at lade som om, man er død, sagde han for kort tid siden.

- Hvis der var nogle personer, som jeg var sikker på var dræbt, så gjorde jeg det ikke, sagde han.

Og end ikke for Breivik var det nemt at sikre sig de døde:

- Jeg måtte gå mellem de omkomne og jeg tænkte, at det var helt grusomt.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere