Sådan snød han myndighederne

Hentede blandt andet viden fra politiserier

(AP Photo / Heiko Junge, POOL)
(AP Photo / Heiko Junge, POOL)Du kan følge dagens retsmøde her på ekstrabladet.dk, hvor vi live-chatter gennem hele retsmødet og svarer på dine spørgsmål. Journalisterne prøver at medtage så mange kommentarer som muligt, men ikke alle kommer med. Breiviks forklaring bliver ikke sendt live på tv efter en beslutning fra retten.

Det var meget risikabelt at skaffe komponenter til bomben uden at komme under efterretningstjenestens radar. Derfor sørgede Anders Behring Breivik hele tiden for at have en god dækhistorie - blandt andet med inspiration fra politiserier.

- Jeg var fuldstændig klar over, at toldmyndighederne rapporterer deres fund til efterretningstjenesten, fortæller Anders Breivik.

112 - 20. apr. 2012 - kl. 09:39 'Jeg har valgt ikke at vise følelser'

Derfor valgte han eksempelvis at bestille lunten til bomben i december, så det virkede som om, det var til nytårsfyrværkeri.

- I tillæg så ved man også, at posten bliver oversvømmet af pakker i den periode, så de har ikke så meget kapacitet til at tjekke pakkerne i den periode, siger Breivik, der svarer hurtigt og med klar stemme på spørgsmålene. Nogle gange noterer han noget ned på sin blok, før han svarer videre

Han kamouflerede desuden sin IP-adresse og var meget bevidst om ikke at formulere sig ekstremt på nettet, så der blev lagt mærke til ham.

Mange forbehold
Det er sådan nogle ting, man må tænke på hele tiden. Der er måske hundrevis af den type forbehold, man må tage, siger Breivik.

Forsvarer Lippestad spørger, hvor han fik sin viden om efterretningsvæsenet fra, fordi det jo i udgangspunktet er omgærdet af hemmelighed.

Se også: Polititeori: Breivik offer for Nigeria-svindel

Han fortæller, at han blandt andet opsøgte viden i forskellige fora på nettet.

- Man kan også lære meget af populærkultur. Politiserier, film og...., siger han.

Han har regnet sig frem til, at der er 90 pct. risiko for at blive opdaget af efterretningstjenesten, hvis man var bare to eller tre sammen om planlægningen.

Derfor var det vigtigt for ham at arbejde som en enmands-celle, sådan som norsk og europæiske efterretningstjenester arbejder.

Bruger forenkling
- De er så dygtige, de gør så godt et job, at det er umuligt at opbygge en stor traditionel organisation i dag, siger han.

Retspsykiateren Terje Ørrissen spørger Breivik, hvor han har det tal fra.

- Jeg føler, at hvis man skal forklare noget, som andre ikke har meget viden om, så er det godt at forklare det på en måde, som folk forstår. Det er en forenkling, så den kommunikation, man bruger, er effektiv. Men jeg er fuldstændig klar over, at det er en tendens, at jeg bruger tal, siger Breivik, der altså ikke kan pege på, at han har det tal et objektivt sted fra.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere