Skat afslører svindel med TastSelv-koder

29 mennesker er i en enkelt sag blevet snydt for i alt 500.000 kroner, fordi de udleverede deres TastSelv-kode

Som regel er det Skat, der nupper borgernes penge, men denne gang har Skatteministeriet afsløret omfattende snyd på helt op til en halv million kroner, hvor 29 mennesker er blevet snydt.

Typisk har de personer, som er blevet snydt, selv udleveret personnumre og koder til TastSelv til en anden person. Dermed har de givet en anden person adgang til deres private skatteforhold.

- Vi har desværre konstateret, at der er nogle kriminelle, der systematisk har udnyttet TastSelv ved at ændre indstillingerne i TastSelv sådan, at de kriminelle får udbetalt overskydende skat til sig selv, siger skattedirektør Lisbeth Rasmussen.

Skat undersøger nu yderligere 62 sager med omkring 1000 involverede personer.

Dermed går de mennesker, der reelt har krav på den overskydende skat, glip af pengene. Det kan ende med, at de personer, som har udleveret deres oplysninger om TastSelv, mister deres overskydende skat og får en regning for uberettigede fradrag.

Skat opfordrer derfor alle til at være meget påpasselige med at udlevere adgangskoder.

- Der er ikke tale om hacking, og vi anser stadig TastSelv for at være et sikkert system. Men udleverer man nøglen til ens skatteoplysninger og skatteforhold til en, man ikke kan stole på, kan man selvfølgelig komme i klemme, siger Lisbeth Rasmussen.

I nogle af sagerne er der dog tale om dokumentfalsk, identitetstyveri og anden kriminalitet, hvor nogle er blevet snydt, selvom de ikke har udleveret deres adgangskoder.

Hvis det under en straffesag bliver bevist, at der er tale om bedrageri, kræver Skat pengene ind hos den person, der står bag snyderiet. Men hvis man selv har udleveret adgangskoden, står man selv med regningen.