Vred anklager til Breivik: Er det noget at smile af?

Tag hensyn til de pårørende, irettesatte statsadvokaten

Du kan følge dagens retsmøde her på ekstrabladet.dk, hvor vi live-chatter gennem hele retsmødet og svarer på dine spørgsmål. Journalisterne prøver at medtage så mange kommentarer som muligt, men ikke alle kommer med. Breiviks forklaring bliver ikke sendt live på tv efter en beslutning fra retten.

Anklager Svein Holden forlod sit normale, rare stemmeleje og blev spids, da Breivik smilede af et spørgsmål om sigtesystemerne på drabsvåbnene på Utøya.

Se også: Rollespil var martyriumsgave

- Er det noget at smile af? Tag lige et skridt til siden. Der sidder pårørende her, der har mistet deres børn på Utøya. Hvordan tror du, de reagerer, når du fortæller om disse sigtesystemer?, irettesatte anklageren, hvorefter Breivik svarede:

- De reagerer vel på en naturlig måde Med forskrækkelse og afsky.

112 - 19. apr. 2012 - kl. 10:41 TV: Breivik droppede fascist-hilsen

Kaldte Utøya 'fyrværkeri'
- Jeg smilede, fordi det var oplagt, hvad du havde tænkte dig at sige. Jeg smilede ikke på grund af det, du snakkede om, men på grund af dine intentioner, sagde han.

Det kom også frem, at Breivik i en afhøring den 23. juli fortalte, at volden var et middel til at få opmærksomhed.

- Det, som skete i går, er bare fyrværkeri omkring præsentationen af kompendie, sagde han til politiet dengang.

Se også: Breivik gav sine våben navne

Statsadvokat Inga Engh spurgte ham, om hvad, der var vigtigst: Vold eller politisk ænding.

- Vold er et værktøj for at opnå et mål, og vold må ikke bruges unødvendigt. Jeg har prøvet at få vores stemme til at blive hørt. Men norsk og europæisk presse censurerer, sagde han.

Se også: Her er Breiviks andre terrormål

Blandt andre VG og Aftonposten var derfor også blandt Breivik andre bombemål, ligesom han også overvejede Stortinget og kongeslottet.

- Jeg landede på Slottet som mit tredje mål på et tidspunkt, hvor kongefamilien ikke ville være til stede. Det ville være uacceptabelt at skade dem. De fleste nationalister er tilhængere af kongehuset, inklusive mig selv, sagde Breivik, der virkede synligt træt og kørte hænderne over øjnene, før anklageren afsluttede spørgsmålsrækken og kaldte til pause.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere