Presset Breivik nægtede at svare 145 gange

Den terrortiltalte Anders Breivik undveg spørgsmål efter spørgsmål i onsdagens stenhårde afhøring

Det var en ordknap og undvigende Anders Breivik, der onsdag blev grillet om sit påståede netværk af militante ultranationalister, som han hævder at være medlem af.

Anklager Inga Bejer Engh blæste den terrortiltalte nordmand i defensiven med en parade af detaljerede spørgsmål, som Brevik i rigtigt mange tilfælde slet ikke svarede på.

Ikke færre end 82 gange sagde drabsmanden - som begik massakren på Utøya og bombeangrebet på Oslo sidste sommer - at han ikke ønskede at kommentere sagen. Det skriver NRK.

52 gange sagde Breivik, at han ikke ville fortælle mere - eller ikke ønskede at svare.

Og 11 gange lød det fra højreekstremisten, at han ikke ville "formidle information, som kan føre til flere pågribelser".

Men det "forståeligt", at Breivik nægtede at svare sammenlagt 145 gange, vurderer retorikekspert Kjell Lars Berge.

- Når anklageren tager ham i usandheder, rokker de ved hans virkelighedsopfattelse, og Breivik føler sig latterliggjort. Når han svarer, at han ikke vil kommentere sagerne, får han følelsen af, at han fortsat bevarer en vis kontrol, siger Berge til NRK.

Den 33-årige terrortiltalte var især afvisende og nølende, da anklager Inga Bejer Engh stillede konkrete spørgsmål om hans kontakter til højreekstreme miljøer og gravede i den Afrika-rejse, som han foretog tilbage i 2002.

Her hævder Breivik, at han mødtes med en militant serber, som er eftersøgt for krigsforbrydelser på Balkan.

Men den terrortiltalte nordmand ville ikke røbe meget mere og forsøgte at undslippe spørgsmålene med svar såsom "jeg vil ikke gå ind i den sag", og "jeg husker det ikke".

Norsk politi og anklagemyndighed mener, at det såkaldte "Knights Templar"-netværk kun eksisterer som et fantasifoster i Breivik eget hoved.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere