Obama kræver undersøgelse: Soldater poserer med døde afghanere

Barack Obama kræver undersøgelse af foto af soldater, der poserer med døde afghanske selvmordsbombere

(AP Photo/Carolyn Kaster)
(AP Photo/Carolyn Kaster)

Nye skandalebilleder af amerikanske soldater har vakt røre verden over.

På billeder, som onsdag er offentliggjort onsdag i det amerikanske medie Los Angeles Times, poserer soldater på fotografier med ligdele af afghanske selvmordsbombere.

Avisen skriver, at man har fået billederne af en soldat, som ønsker at fortælle verden om det, han kalder dårligt lederskab og et farligt brud på militær disciplin.

Billederne har straks ført til fordømmelse fra alle sider. Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, håber ikke, at billederne får konsekvenser for Natos indsats i Afghanistan.

- Jeg fordømmer på det kraftigste disse billeder og disse handlinger, siger han på et pressemøde.

- Lad mig understrege, at det på ingen måde repræsenterer de principper og værdier, der er grundlaget for vores mission i Afghanistan. Begivenhederne fandt sted for et par år siden, og jeg betragter det som en isoleret begivenhed, siger generalsekretæren.

Den amerikanske forsvarsminister Leon Panetta er skuffet over billederne.

- Det er krig, og jeg ved, at krig er en grim og voldelige ting. Og jeg ved, at unge mennesker nogle gange kommer til at træffe nogle meget dumme beslutninger, siger han, men understreger samtidig:

- Jeg kommer ikke med nogen undskyldning for det.

USA's præsident, Barack Obama, kræver en undersøgelse af sagen om fotografierne. Samtidig vil han finde frem til de ansvarlige.

- Den adfærd, som fremgår af disse billeder, er forkastelig, siger Jay Carney, talsmand for Det Hvide Hus.

Billederne stammer ifølge avisens oplysninger fra februar 2010.

Sagen er ifølge det tyske nyhedsbureau DPA den fjerde skandale - inden for blot fire måneder - som rammer USA's styrker i Afghanistan.

Tidligere er det kommet frem, at amerikanske soldater har dræbt civile, tisset på ligene af døde talibanere og brændt eksemplarer af Koranen.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere