Han var mistænkt for terror to gange før

Den tavse terror-tiltalte Munir Awad har to gange tidligere været mistænkt for terror

Den terror-tiltalte Munir Awad, 31, har to gange tidligere været anholdt som mistænkt for terror i Pakistan og Kenya. (privatfoto)
Den terror-tiltalte Munir Awad, 31, har to gange tidligere været anholdt som mistænkt for terror i Pakistan og Kenya. (privatfoto)

Retten i Glostrup, ekstrabladet.dk

Den 31-årige Munir Awad, der er den ene af de fire muslimer, som er tiltalt for terrorforsøg mod JP/Politikens bladhus på Rådhuspladsen, har to gange tidligere været mistænkt for terrorisme.

Det kom frem i retten i Glostrup i dag, hvor terrorsagen kører på fjerde dag. Som den eneste af de fire tiltalte har Munir Awad valgt at opretholde total tavshed i retten.

Læs også: Anklager: Planlagde ny terror fra cellen

Den 20. januar 2007 blev Munir Awad pågrebet af kenyansk militær på græsen til Somalia sammen med 39 andre formodede islamister. Hans fingeraftryk blev sendt til amerikanske FBI, der identificerede ham. De 40 islamister, der angiveligt tilhørte Al-Qaida i Østafrika, forsøgte at krydse grænsen fra Somalia.

Munir Awad blev senere løsladt og rejste hjem til Sverige.

Igen i knibe i Pakistan
To år senere var han igen i knibe, da han blev anholdt i Pakistan sammen med 11 andre formodede terrorister, der var rejst ind i Pakistan uden visum via Tyrkiet og Iran.

Munir Awad blev anholdt sammen med sin hustru og parrets mindste barn var sammen med dem. En tredje anholdt svensker var Mehdi Ghezali, i dag 32, der er kendt som 'Cuba-svenskeren', fordi han har siddet fængslet i det amerikanske terror-fængsel Guantanamo.

Læs også: Planlagde flugt efter angrebet på JP

De 12 mistænkte terrorister kaldte sig 'religiøse prædikanter', men de pakistanske myndigheder konkretiserede aldrig terrormistanken, og de tre svenskere blev deporteret den 10. oktober 2009 til Sverige.

Munir Awad forklarede dengang, at han havde mødt Mehdi Ghezali i Saudi Arabien og at de var blevet enige om at rejse til Pakistan via Tyrkiet og Iran.

Godt et år senere var Munir Awad - ifølge tiltalen - i fuld gang med at planlægge terrorangrebet på bladhuset i København.

Har valgt tavsheden
Da terror-sagen begyndte ved retten i Glostrup i fredags oplyste Munir Awads forsvarer Thorkild Høyer, at Awad gerne ville udtale sig i retten.

Han skulle være afhørt i går af anklagerne Henrik Plæhn og Gyrite Ulrich, men så oplyste Thorkild Høyer, at Awad havde ombestemt sig og ikke ville tale. Henrik Plæhn spurgte hvorfor ?

- Det har du ikke krav på at vide, svarede forsvareren, der ikke har givet nogen oplysninger i retten om, hvorfor Munir Awad har valgt total tavshed, mens hans tre medtiltalte alle har svaret på spørgsmål fra både anklagere og forsvarere.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere