Tanken om fængsel skræmmer mig ikke

- Jeg har levet hele mit liv i fængsel, sagde Breivik i en skræmmende halvanden time lang propagandatale

(AP Photo/Frank Augstein)
(AP Photo/Frank Augstein)

OBS! Vi modtager masser af kommentarer og spørgsmål. Tak! Vi vil primært bruge kræfterne på at dække sagen, så langt fra alle spørgsmål bliver besvaret.

- Det var ikke civile uskyldige børn, men politiske aktivister. AUF minder meget om Hitler Jugend. Utøya er en indoktrineringslejr af politiske aktivister.

Sådan slog Anders Breivik scenen fast, da han her til formiddag, skræmmende klar i mælet og uden tøven, holdt en halvanden time lang propaganda-tale om, hvorfor han udførte sin massakre på 69 unge på Utøya og 8 mennesker ved regeringskvarteret i Oslo den 22. juli siste år.

Som indledning sagde han, at han talte som repræsentant for den norske og europæiske modstandsbevægelse.

Se også: Meddommer erklæret inhabil efter dødsstraf-krav

- Jeg skal også nævne, at jeg har tonet retorikken ned af hensyn til de forurettede og de pårørende, startede han med at sige. Undervejs brød en bistandsadvokat for de forurettede dog ind og bad om, at han tog hensyn.

Bjørn Ihler var en af de overlevende fra Utøya. Foto: ekstrabladet.dk 112 - 17. apr. 2012 - kl. 11:41 Overlever: Jeg forventer ingen medfølelse fra Breivik

Men han startede hos sig selv og den, ifølge ham, løgnagtige beskrivelse af ham i medierne.

- Norske medier og anklagemyndigheden hævder og vil hævde, at årsagen til, at jeg gennemførte angrebet, var en tilfældighed, og fordi jeg er en patetisk og ondskabsfuld taber. At jeg ikke har nogen integritet, sagde han blandt andet og fortsatte længe med den opremsning.

- At jeg er en notorisk løgner, at jeg mangler moral, at jeg er sindssyg. De har også hævdet, at jeg er narcissistisk. At jeg lider af bakteriefobi, at jeg har incestforhold til min egen mor. De kalder mig barnemorder til trods for, at jeg ikke har dræbt nogen under 14 år, sagde han.

Han sagde desuden, at han var klar til straffen.

- Visheden om at sidde i fængsel resten af livet skræmmer mig ikke. Jeg blev født i en fængsel, hvor der ikke er ytringsfrihed. Dette fængsel hedder Norge, sagde han.

Flere gange undervejs fik han henstillinger fra dommeren om, at han skulle runde af, men det fik blot Breivik til at svare, at han havde brug for at lægge rammerne for sit eget forsvar, og ellers ville han ikke afgive forklaring.

Se også: Timerne der forandrede Norge

Det blev en opremsning af tal, der skulle underbygge hans forestilling om, at muslimerne er i gang med at overtage Europa.

Da han endelig rundede af, gentog han sin nødretspåstand.

- Angrebet den 22/7 var et præventivt angreb til forsvar for det norske folk. Jeg kan derfor ikke erkende strafskyld, fordi jeg handlede i nødværge. Jeg kræver derfor, at jeg bliver frifundet for anklagerne, sagde han.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere