Alternativ læge nægter sig skyldig: Patienterne overdramatiserer

I dag er andendagen i rettsagen mod den omstridte læge Søren Ventegodt

Retssagen mod den 51-årige læge startede mandag og varer i seks dage (Foto: Anthon Unger/Polfoto)
Retssagen mod den 51-årige læge startede mandag og varer i seks dage (Foto: Anthon Unger/Polfoto)

KØBENHAVNS BYRET (ekstrabladet.dk): Det var endnu engang en fornøjet Søren Ventegodt, som mødte op på andendagen i retten.

Med et godmorgen til tilhørerne satte han sig på plads på anklagebænken.

I dag vil forsvareren spørge ind til fire ud af de fem patienter, som har anklaget den tidligere læge, nu alternativ behandler, for groft sløseri i behandlingen.

Især hans 'vaginal akupressur', hvor han masserede kvindelige patienter i skeden, blev kritiseret. Selv sagde han i retten i dag, at det ofte er bækkenbunden, som er skyld i kvinders seksuelle problemer og påstod, at den eneste kendte behandling er fysioterapi af bækkenbunden, hvor man stikker to fingre op i anus og tre i vagina og forsøger at løsne op for muskelspændingerne.

- Det er en slags fysioterapi, sagde han, og hans forsvarer Steen Bech tilføjer:

- Og alle, der har været til fysioterapeut ved jo godt, at det kan gøre lidt ondt bagefter.

Tilbage i 2004 til 2006 havde Søren Ventegodt da også sine helt egne behandlingsmetoder, som han brugte på Forskningsklinik for Holistisk Medicin i Indre København. Ventegodt endte med at få frataget sin lægeautorisation, efter Ekstra Bladet i 2005 afslørede ham i at udføre tvivlsomme behandlinger på sine patienter.

Senest fik han i marts måned i år en bøde på 5000 kroner for falsk markedsføring, og i dagens anklageskrift står der blandt andet, at Ventegodt 'uden lægefaglig begrundelse' skal have berørt en kvindes genitalier og kysset hendes venusbjerg.

- Det står i van der Weldes bog, at et kys kan føles gavnligt i en accept af kroppen, forsvarede han sig i dagens retsmøde med.

Ventegodt fungerer i dag som psykoterapeut og alternativ behandler. Anklagemyndighedens ønske er derfor helt at få frataget hans mulighed for at have en praksis.

Smid handicappet søn ud
Under retsmødet forsøger Søren Ventegodt at forklare, at patientjournalerne ikke er komplette, fordi han mener, at patienternes forklaringer er en del af en overdramatiseret dagbog, han havde bedt dem skrive som en del af terapien. Heri står der blandt andet om en terminal kræftpatient, at hun bør droppe det martyrtrip, hun har til sin søn, og give ham to uger til at finde et andet sted at bo. Men hvad der skal nævnes er, at sønnen på 28 var dybt handicappet.

- Hun kom til mig og sagde, at hun ikke kunne holde til at passe ham længere. Jeg mente, at hun burde fokusere på sig selv og undersøge, om der ikke fandtes et hjem, hvor han kunne bo. Det var ikke et lægefagligt råd. Det var et hjerteligt råd. Og martyrtrip var altså hendes ord, sagde Søren Ventegodt i retten.

Ventegodt skrev fortsat, at kræften var et symptom på en indre konflikt mellem kvindens livsvilje og dødsønske.

Til en session fik han derfor kvinden til at tage sin paryk af og se sig i spejlet. Til dette skriver den alternative tidligere læge i sine papier:

- Hun smider parykken, så vi kan have ondt af hende. Desværre ser hun brandgodt ud med sit nye korte hår, så jeg tillader mig at smide parykken i papirkurven.

- Hun havde et problem med sin paryk, så jeg synes faktisk, at det var brandgod terapi, siger han og tilføjer:

- Mit job er at hjælpe, ikke at begå overgreb.

Læs også:

Se også: Læge i retten for at krænke patienter

Nægter sig skyldig

Ventegodt mener nemlig ikke, at han har gjort noget galt, og det hele var en del af et forskningsprojekt. Derfor sidder han på anklagebænken i Københavns Byret med et selvsikkert blik. Af og til kigger han rundt. På dommeren. Anklageren. Tilhørerne. Ekstra Bladet.

- Jeg går ikke i seng med mine patienter i modsætning til, hvad Ekstra Bladet af og til oplyser, siger den 51-årige Ventegodt med et svagt smil på læben.

Senere på dagen får han dog et forklaringsproblem, da han skal redegøre for, hvorfor han lod en anden kvindelig patient, som led af bulimi og præstationsangst overnatte i den lejlighed, som han lånte ud til sine elever. Og hvorfor han dukkede op midt om natten og hjalp dem i et 'magisk akt'.

- På det her tidspunkt er patienten ved at blive elev hos mig. Ja, jeg ved godt, at mine forklaringer her kan virke lidt bizarre, forklarer han sig med over for anklageren.

Den pågældende patient omtaler Søren Ventegodt som grænsepsykotisk i journalen:

- Hun føler sig forført og lokket nær. Du vil misbruge mig, siger hun. I dag har hun mens, så berøring foregår med tøj på (mens = affald).

Læs også:

Se også: Læge tog syg patient med hjem i seng

Berørte ung jomfru
Blandt patienterne bør ligeledes nævnes en 23-årig kvindelig jomfru med borderline-karakter, som tidligere er blevet misbrugt, som anklageren fremhæver i dagens retsmøde.

Her forklarer Ventegodt nemlig, at patienten faktisk var hans elev, som læste til sexolog, og der ved hver session var mindst 20 med-elever til stede.

I journalen er hun dog omtalt som patient, og han skriver, at han indførte 3 fingre i hendes skede - vaginal akupressur - så det gjorde ondt på den 23-årige jomfru.

- Ja, jeg ville hjælpe hende til at få et godt seksualliv. Hun er meget taknemmelig, for jeg har hjulpet hende, og hun har altså kontaktet Sundhedsstyrelsen flere gange for at forklare denne, siger han.

Det Ventegodt udførte på hende - som han siger var en elev - var ligesom hvis en lille pige med en 4 cm skede skulle have samleje med en stor dreng.

Læs også:

Se også: Ventegodt: Jeg er Danmarks måske mest kendte læge

Senere i forløbet er patienten sammen med en fyr, og hun begynder at onanere, når hun er alene. Ventegodt beder hende derfor i sessionerne forklare ham alle de fantasier, hun har. I alle pornografiske detaljer.

Og i en specifikt session skriver han i journalen:

- Jeg spurgte hende, om jeg måtte nyde hende et par minutter. Hun vil beholde tæppet på, og jeg holder hende lidt på 'kussen'. Roligt fører jeg min hånd op af hendes ben, mens jeg stadig holder hende på 'kussen'. Pludselig siger hun, at hun føler sig misbrugt.

Hertil spørger anklageren:

- Er det ikke dig, som misbruger hende så?

Ventegodt:

- Nej, jeg får hende til at kontakte sine følelser, som stammer fra et tidligere misbrug.

Retssagen strækker sig over seks dage. Anklagemyndigheden ser helst, at Ventegodt får frataget al mulighed for at praktisere i enhver form.

Læs også:

Se også: Ventegodt betaler 5000 kroner i bøde

Læs også:

Se også: Myndigheder hiver Søren Ventegodt i retten

Læs også:

Se også: Ventegodts sag for retten efter tre år

Læs også:

Se også: Ventegodt kan være færdig som læge

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere