Meddommer erklæret inhabil efter dødsstraf-krav

Tilliden til at han vil dømme sagen neutralt er svækket, siger dommeren

Det er dommeren Thomas indrebø, helt ude øverst til venstre, der har erkendt, at han har skrevet på Facebook, at Breivik skulle idømmes dødsstraf. Foto: AP
Det er dommeren Thomas indrebø, helt ude øverst til venstre, der har erkendt, at han har skrevet på Facebook, at Breivik skulle idømmes dødsstraf. Foto: AP

OBS! I er velkomne til at kommentere Live-bloggen, men det er ikke alle kommentarer der bliver publiceret.

Oslo Tingrett (ekstrabladet.dk):Meddommeren Thomas Indrebø er netop erklæret inhabil, fordi han dagen efter Breiviks massakre skrev på Facebook, at han skulle idømmes dødsstraf.

I kendelsen lægges der vægt på, at alle dommere er blevet spurgt, om de har ytret sig om sagen, og det har Indrebø svaret nej til. Hans plads bliver nu overtaget af substitutten Anne Elisabeth Wisløff, en 71-årig pensionist fra Oslo.

Ifølge netstedet Vepsen var det denne melding, meddommeren lagde ud på VG NETTs Facebook-side.

- Dødsstraf er det eneste retfærdige i denne sag !!!!!!!!!!

Dommer Wenche Arntzen havde proklameret, at retssagen var udsat en halv time, men afgørelsen trak ud.

Breivik måtte undertrykke et grin, da dommeren Wenche Elizabeth Arntzen her til morgen fortalte, at retten er bekendt med sagen, og at meddommeren, Thomas Indrebø, har erkendt, at han har skrevet kommentaren.

Thomas Indrebø er receptionist og bosat i Oslo. Han er en af tre meddommere plus en substitut. Derudover er der to fagdommere.

Se også: Timerne der forandrede Norge

Både anklager, forsvarer og bistandsadvokater erklærede, at de mente, at meddommeren var inhabil og burde fratræde som meddommer, da dommeren spurgte dem, da retten blev sat.

Se også: Timerne der forandrede Norge

Det skete i en kommentartråd med 45 kommentarer til en artikel om, at Breivik erkendte begge terrorangreb.

Ifølge Bergens Tidende skal dommeren have oprettet Facebook-profilen i en andens navn, men både email-adressen og profilbilledet er af meddommeren.

Statsadvokaten blev orienteret om sagen af Oslo-politiet, der har efterforsket sagen siden i går.

- Jeg skal have en orientering fra politiet, straks jeg kommer tilbage på kontoret, siger statsadvokat Stein Holden til NRK.

Ifølge VG har Breiviks forsvarere bedt om et møde med retten før dagens retsmøde.

- Vi har bedt om et møde med retten i dag, før sagen begynder, hvis dette er den rigtige person - og han har skrevet det, som der bliver hævdet, er det klart, at han må fjernes med umiddelbar virkning, siger medforsvarer Tord Jordet til VG NETT.

1 af 2 (AP Photo/Frank Augstein)
2 af 2 Det er dommeren Thomas indrebø, helt ude øverst til venstre, der har erkendt, at han har skrevet på Facebook, at Breivik skulle idømmes dødsstraf. Foto: AP

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere