Folkets dom: Spær Breivik inde for evigt

Livsvarig fængselsstraf, når en dødsdom ikke er mulig. Det er Breiviks skæbne, ifølge de danskere, som ekstrabladet.dk mødte på gaden

Foto: AP
Foto: AP

Hør flere reaktioner på Breiviks retssag i tv-klippet ovenover...

69 mennesker slap aldrig væk fra øen Utøya i live da massemorderen Anders Behring Breivik gik amok med sin halvautomatiske riffel og koldblodigt skød uskyldige nordmænd.

53 teenagere i alderen 14-19 endte deres liv alt for tidligt, på grund af Breivik og hans politiske manifest.

Se også: Massemorderen Breivik får selv dødstrusler

Tragedien skød ikke blot dybe sår i Norges uskyld. Billederne gik også hele verden rundt, hvor Breiviks handlinger vækkede afsky.

Se også: Norge forkæler massemorderen

Særligt i Danmark, hvor alle som ekstrabladet.dk talte med på gaden var enige om, hvad udfaldet af den ti uger lange retssag, der indledes i dag bør ende med.

- Han skal lukkes inde resten af livet. Jeg er utryg ved manden han er en grænseoverskridende afviger, siger Nicoline Nordberg.

Han skal have livsvarigt fængsel når nu dødsdom er udelukket. Han er ikke værdigt som menneske til at være blandt os andre, fortæller Kristian Olsen til Ekstrabladet.dk

Går efter frifindelse

Den klare dom fra danskerne deles nok af mange, men hovedpersonen selv har på intet tidspunkt lagt skjul på at han regner med frifindelse.

Utøya spejler sig for altid i Allan Jensens sind. (Foto: Anthon Unger) 112 - 15. apr. 2012 - kl. 11:52 Danske Allan reddede børn fra massemorder

Breiviks advokat, Geir Lippestad, har således tidligere udtalt, at han er nødt til at gå efter frifindelse, når retssagen mod Breivik indledes.

- Han vil forsvare sig med, at han handlede i 'præventivt nødværge'. Teknisk set har vi ikke andet valg end at anføre hans argumenter om hvorfor, han gjorde som han gjorde. Vi er indforståede med, at det nok ikke fører nogen vegne, så det eneste vi kan gøre er, at stille spørgsmålene på en måde, som giver ham mulighed for at forklare, hvad han mener.

Se også: 69 sjæle kom aldrig hjem fra Utøya

Breiviks egen vurdering af sagen deles dog på ingen måde af danskerne. Her er alle på gaden enige om hvilke konsekvenser Breiviks handlinger bør have.

-Han skal have livsvarigt fængsel. Det er uacceptabelt hvad han har gjort. Han har såret et helt land, siger Mikkel Corvenius Olsen til ekstrabladet.dk

- Han er syg i hovedet. Han bør straffes på samme måde som han likviderede de mange ofre, fortæller Jens Alban Hansen.

Se også: LIVE: Følg retssagen mod Anders Breivik

Se flere reaktioner på Breiviks retssag i tv-klippet ovenover...

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere