FN til Bahrain: Udlever al-Khawaja

Den sultestrejkende fange bør udleveres til Danmark på grund af mistanke om unfair rettergang, siger FN

Presset på Bahrain for at frigive den danske statsborger Abdulhadi al-Khawaja bliver nu tillagt international tyngde.

Fredag aften meddeler FN's højkommissariat for menneskerettigheder sin støtte til Danmarks krav om at få den sultestrejkende livstidsfange udleveret.

Ifølge en pressemeddelelse har fire af FN's særlige menneskerettighedsrapportører fredag opfordret kongedømmet til at udlevere systemkritikeren til Danmark.

Se også: Læger er uenige om al-Khawaja-rapport

- I lyset af sagens presserende karakter, opfordrer vi stærkt til, at regeringen genovervejer tilbuddet om at sende al-Khawaja til medicinsk behandling i Danmark, lyder erklæringen fra de fire FN-eksperter.

I disse uger er det et år siden, at al-Khawaja blev anholdt og siden dømt for at have opfordret til et systemskifte i Bahrain.

For over to måneder siden begyndte han en sultestrejke, der betyder, at han i dag meget afkræftet og ifølge den nærmeste familie er hans tilstand kritisk.

Se også: Nyheder om al-Khawaja går verden rundt

- Jeg er alvorligt bekymret for, at al-Khawajas sag og dom skyldes hans legitime arbejde for at udbrede menneskerettigheder i Bahrain, siger Margaret Sekaggya, som er særlig rapportør for menneskerettighedsforkæmpere.

- Denne sag er sørgeligt sigende for den generelle behandling af menneskerettighedsforkæmpere i Bahrain, tilføjer hun.

FN peger desuden på flere problemer i den rettergang, der førte til dommen mod al-Khawaja.

Se også: Verden følger sultestrejkende dansker

Blandt andet hæfter man sig ved, at han som civil blev dømt ved en militærdomstol, og at han sammen med en gruppe af andre anholdte blev holdt i isolation i en længere periode, før han fik advokatbistand.

Samtidig har retten ikke undersøgt anklager om, at al-Khawajas tilståelse er fremkommet under tortur, påpeger FN, som kalder det "i strid med international lov" at bruge beviser, der er fremskaffet gennem tortur.

- Anklagerne om uretfærdig rettergang, der kom frem under sagen, skal behandles af den domstol, der i øjeblikket behandler sagen, siger Gabriela Knaul, der er specialrapportør for frie dommere og advokater.

Den igangværende revurdering af al-Khawajas sag ventes færdig den 23. april.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere