Spionsagen skal holdes helt hemmelig

Statsadvokaten kræver, at hele spionsagen mod en 49-årig professor skal køre for lukkede døre, når sagen starter den 8. maj

Timo Kivimäki er professor i statskundskab på KU. Han er tiltalt for spionage, men hvis det står til statsadvokaten skal retssagen mod ham holdes hemmelig.(privatfoto)
Timo Kivimäki er professor i statskundskab på KU. Han er tiltalt for spionage, men hvis det står til statsadvokaten skal retssagen mod ham holdes hemmelig.(privatfoto)

PET og statsadvokat Gyrithe Ulrich ønsker helt at mørklægge spionsagen mod professor Timo Kivimäki, når retten i Glostrup tager hul på den opsigtsvækkende sag den 8. maj.

Statsadvokaten forlanger helt usædvanligt, at hele retssagen skal holdes for dobbelt lukkede døre, så offentligheden ikke får noget som helst at vide om PET´s bevismateriale.

Den 26. april skal der holdes et forberedende retsmøde i Glostrup Ret, hvor statsadvokaten vil kræve kendelse om, at spionsagen afvikles for lukkede døre af hensyn til statens sikkerhed og forhold til fremmede magter.

Normalt har pressen aktindsigt i anklageskrifter, men statsadvokaten nægter også at udlevere anklageskriftet, hvor professorens angivelige forbrydelser er nøje beskrevet.

Læs også: Professor fra KU tiltales for spionage

Det ligger dog fast, at den 49-årige spionagetiltalte professor Timo Kivimäki ikke har udleveret hemmelige oplysninger til den russiske udenrigs efterretningstjeneste SVR - men har hjulpet de russiske agenter til at arbejde på dansk jord.

Dét fremgår af tiltalen mod den nu suspenderede professor, der udelukkende er tiltalt efter straffelovens § 108, der kan give op til seks års fængsel til den, som 'foretager noget' hvorved fremmed efterretsvæsen sættes i stand til eller hjælpes til at virke i Danmark.

SVR - Sluzjba Vnesjnej Razvedki - er afløseren i Rusland for det berygtede KGB.

Indenrigs-sikkerhedstjenesten i Rusland er FSB - Federalnaja sluzjba bezopasnosti.

Ingen hemmelighe papirer
Hvis Timo Kivimäki havde udleveret hemmelige, såkaldt klassificerede, oplysninger, så havde statsadvokaten rejst tiltale efter den strenge spionparagraf, der kan straffes med fængsel op til livstid, hvis en person udleverer hemmelige informationer til fremmede magter.

Professorens angivelige rolle er, at han har bistået FSB ved at udlevere sikkerhedspolitiske vurderinger og informationer samt navne og oplysninger på personer - men det er oplysninger som ikke er klassificerede og som SVR i princippet kunne få fra åbne kilder.

Men alene det, at han har holdt 'konspirative' møder med russiske efterretningsagenter anses som strafbart.

Den tidligere operative chef i PET Hans Jørgen Bonncihsen siger til ekstrabladet.dk, at professoren givetvis ikke har udleveret hemmelige oplysninger, når der er rejst tiltale efter § 108:

- Det er tvivlsomt, om han i den stilling overhovedet har været sikkerhedsgodkendt og har haft adgang til hemmelige oplysninger. Men det er strafbart at hjælpe en fremmed efterretningstjeneste til at arbejde på dansk jord, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Diplomatiske overvejelser
Bonnichsen tror, at det irriterer de danske myndigheder voldsomt, at det nu er kommet frem, at professoren skal have arbejdet for den russiske efterretningstjeneste SVR:

- Der har givetvis været diplomatiske overvejelser om, hvorvidt personer fra den russiske ambassade skulle erklæres 'persona non grata' og udvises. Men det er næppe sket, for så havde der været en modreaktion fra Rusland mod danske diplomater, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Statsadvokat Gyrithe Ulrich siger til Ritzau: - Jeg kan bekræfte, at vi har en sag vedrørende straffelovens paragraf 108. Men mere kan jeg ikke sige, for vi vil bede om, at sagen kommer til at køre for lukkede døre, siger statsadvokaten.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere