Breivik ærgrer sig: Ville have dræbt flere

Breiviks forsvarer advarer om, at det vil blive hårdt for mange at høre massemorderens forklaring i retten.

Se historien i tv-klippet herover

- - - - - - - - - - -

Når retssagen mod Anders Behring Breivik indledes i næste uge og massemorderen selv skal afgive forklaring i retten, vil det blive hård kost for mange.

- Det bliver yderst krævende og en stor udfordring at høre hans forklaring. Han vil forklare sig meget om, hvorfor han gjorde som han gjorde, siger forsvarer Geir Lippestad.

- Han vil ikke angre. Han vil nok gå længere end det og sige, at han ærgrer sig over ikke at have nået mere, tilføjer han.

Geir Lippestad var tirsdag i Ila-fængslet uden for Oslo for at give sin klient besked om konklusionerne i den ny ekspertrapport, der erklærer Brevik tilregnelig og dermed egnet til straf.

- Han var tilfreds med konklusionen. Han var ikke overrasket og sagde, at det var det, han havde regnet med, siger Geir Lippestad.

En tidligere rapport har konkluderet, at Breivik var psykotisk i gerningsøjeblikket. Nu skal domstolen tage stilling til to rapporter med forskellige konklusioner, og dermed bliver den sigtedes egen forklaring temmelig central nu, siger Lippestad.

- Det bliver vigtigt at høre ham i spørgsmålet om tilregnelighed eller ikke tilregnelighed, mener forsvareren.

- Når vi nu har fået en rapport, der siger at han er tilregnelig, er det et vigtigt bevismiddel. Han har gjort dette ud fra en ideologi, og så er det klart, at det står stærkere, når han er erklæret tilregnelig.

Forsvareren talte også med Breivik om den forklaring, han har tænkt sig at afgive, når sagen mod ham indledes mandag.

- Han har et stærkt ønske om at forklare sig på en speciel måde. Derefter vil vi stille spørgsmål til det, vi mener er vigtigt at få frem, men i hans forklaring er det ham, der forklarer sig frit, siger Geir Lippestad.

- Den forklaring, han vil give, vil være hård at overvære.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere