Dødsbrand: Enkelt at sikre sig mod røg og kulilte

Flere brande, som dødsbranden i Tidaholm, kan forhindres med få midler, siger brandchef

Årsagen til dødsbranden i en ødegård i Tidaholm i Sverige er endnu ukendt. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Årsagen til dødsbranden i en ødegård i Tidaholm i Sverige er endnu ukendt. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

- Det koster kun få hundrede kroner at sikre sig mod en sådan brand, som den i Sverige.

Så klar er udmeldingen fra brandchefen hos Falck, Jørgen Mieritz, som ekstrabladet.dk har talt med.

Det er endnu uvist, hvad der ligger til grund for den tragiske brand, der kostede seks danskere - heriblandt to mindre børn - livet i Tidaholm i Sverige natten til søndag.

SE DET UDBRÆNDTE HUS I VIDEOEN OVER ARTIKLEN

Ifølge svensk politi kan det være en for hårdt omtændt kamin eller et glemt stearinlys, der ligger til grund for tragedien. Men det kan også være en simpel kulinteforgiftning, der i første omgang kostede de seks danskere livet. Der er nemlig intet, der tyder på, at de har kæmpet mod flammerne i ødegården, lyder meldingen fra svensk politi.

- Alle burde have mindst en røgalarm. Hvis man har det, så mindskes risikoen for dødsbrand, siger Jørgen Mieritz.

Røg- og gasalarm en god ting
Ifølge Jørgen Mieritz er det ikke så svært at sikre sig mod en dødsbrand.

- Vi ser desværre også sådanne ulykker herhjemme. Og det er synd, for få få hundrede kroner kan man nemlig sikre sig. Røgalarmer er ikke så dyre, siger han og forklarer, hvilken type røgalarm der er bedst.

- De trådløse røgalarmer, som man kan købe i hold af en to til tre stykker er de bedste. Fordelen med dem er, at hvis røgalarmen for eksempel går nede i stuen, fordi der er brand, så bliver den røgalarm, man har hængende i sit soveværelse automatisk tændt. Derfor bliver man advaret, selv om man sover trygt i sin seng et helt andet sted i huset, forklarer han.

Læs også:

Se også: Kamin eller stearinlys bag dødsbrand

Selv om røgalarmer giver en vis tryghed, så anbefaler brandchefen, at man derudover spenderer lidt flere penge og investerer i en såkaldt gasalarm. Det er alarmer som disse, der opfanger kulilteudslip og gasudslip.

- Sådan én koster måske en 400-500 kroner, men den opfanger gasudslip og kulilte, som koster rigtig mange mennesker livet.

Husk at skifte batteri
Den vagthavende brandinspektør ved Københavns Politi forklarer overfor ekstrabladet.dk forskellen på kulilteforgiftning og en brand.

- Kulilte sker på baggrund af nogle kemiske forbindelser. Den kan ikke ses eller lugtes, hvorimod en brand opstår på baggrund af en tændingskilde. De to ting er vidt forskellige. Kulilteudslip kan eksempelvis ikke forårsage en brand, siger han.

Selv om en røg- og en gasalarm er en god investering, så hjælper det ikke, hvis man glemmer én lille vigtig detalje - batterierne.

- Dem skal man jo huske at skifte, ellers er alarmene ligegyldige, siger Jørgen Mieritz og uddyber:

- Der er mange, der glemmer at skifte batterierne. Når alarmerne bipper, piller man batteriet ud. Men i stedet for at købe et nyt med det samme, så glemmer folk dét.

1 af 2 en røg- og en gasalarm kan forhindre flere dødsbrande. (Arkivfoto: Henrik Schütt)
2 af 2 Årsagen til dødsbranden i en ødegård i Tidaholm i Sverige er endnu ukendt. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere