Ekspert: EU kan ikke afgøre Oliver-sag

Ifølge Danske Familieadvokater besværer det danske retlige forbehold i EU en kommende afgørelse i Oliver-sag.

Et dansk EU-forbehold gør det sværere at afgøre, hvem der har ret i forældrestriden om den fem-årige Oliver, der tirsdag blev hentet fra Østrig til Danmark af sin far Thomas Sørensen.

Sådan lyder vurderingen fra Helle Larsen, formand for Danske Familieadvokater, der mener, at det retlige forbehold kan volde problemer i sagen.

- EU-forbeholdet betyder, at Danmark står uden for den generelle regulering, der i øvrigt er imellem EU-landene i de her sager, siger hun.

Danmarks retlige forbehold betyder, at EU ikke kan vedtage regler med direkte virkning for borgere og virksomheder i Danmark.

Men hvis ikke Danmark havde haft det forbehold, havde man kunnet bruge EU-reglerne til at vurdere, hvilken afgørelse, der er den rigtige - den østrigske eller den danske, vurderer Helle Larsen.

Thomas Sørensen mødte tirsdag morgen op i Østrig og tog Oliver fra drengens mor, da hun var ved at aflevere ham i børnehave i den østrigske by Graz.

Forud for bortførelsen er gået en årelang strid om forældremyndigheden over den lille dreng.

I Danmark har retten bestemt, at faren skal have forældremyndigheden, mens de østrigske domstole har bestemt, at det er moren, der skal have den.

Men hvis Danmark ikke havde haft det såkaldte retlige forbehold, havde det været en helt anden og mindre kompliceret sag at afgøre, hvem der har ret, mener Helle Larsen.

- Hvis Danmark ikke havde forbeholdet, og der var opstået sådan en tvivl, så kunne Østrig have forelagt den her sag for EU-domstolen og have fået at vide, hvilket land der har ret, siger hun.

Onsdag modtog Rigspolitiet en henvendelse fra østrigsk politi om den efterlyste Thomas Sørensen.

Efter påske vil en gruppe politiadvokater vurdere, om der på baggrund af den østrigske henvendelse er grund til at rejse en sag mod Thomas Sørensen.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere