Russisk mafia er i fokus i London

Fem skud mod russisk forretningsmand i 'Londongrad' har skabt strøm af rygter om Ruslands mafia

Et mislykket skudattentat på en tidligere russisk bankmand i London har rystet de russiske indvandrerkredse i den britiske hovedstad og bragt den kriminelle underverden i fokus.

Skudepisoden har forstærket indtryk af, at russiske gangstere har spundet tråde i Storbritanniens hovedstad, som ofte kaldes 'Londongrad' af de russere, som søgte tilflugt i Vesten, da Sovjetunionen gik i opløsning for 20 år siden.

- Alle spekulerer nu over, hvem der kan være deres fjende, siger Jevgenij Tjitjvarkin, en velhavende russisk forretningsmand, som har boet i London siden 2008.

- Man ved, at hvis de vil dræbte én, så vil det ske, tilføjer han.

Det opsigtvækkende drabsforsøg var på den 45-årige German Gorbuntsov, der blev ramt af fem skud, da en enlig attentatmand forsøgte at dræbe ham i Londons finansdistrikt 20. marts.

Men han overlevede og beskyttes nu af politiet.

Gorbuntsov skulle have vidnet i en retssag om et andet drabsforsøg på en forretningsforbindelse.

Attentaterne har fået rygter til at svirre om de mange russere i byen - og det diskuteres, hvor meget russisk mafia, der er i London.

- Den russiske mafia eksisterer her, men den er usynlig, siger en "insider" til Reuters.

I Moskva afvises al snak om en russisk mafia som medieskabt, men nogle russere i London fortæller om hemmelige forbrydersyndikater, der giver sig af med elektronisk svindel, hvidvaskning af penge og industrispionage.

- Russisk mafia og de russiske efterretningstjenester er det samme, siger William Browder, som engang investerede meget i Rusland, men som flygtede fra landet i 2010.

- De stjal mit firma og dræbte min advokat, siger han og fortæller, at han og hans kolleger har fået 11 dødstrusler på grund af deres kamp for at få retfærdighed i det russiske retssystem.

Scotland Yard siger, at det behandler angrebet på Gorbuntsov som en isoleret sag.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere