Flere kontroller mod ulovligt arbejde

Betjente over hele landet skal uddannes for at komme illegalt arbejde til livs. Nye kriminelle grupper vokser

Sager om udlændinge, der opholder sig ulovligt i Danmark, behandles vidt forskelligt af de forskellige politikredse.

Det fortæller fagbladet Dansk Politi samtidig med, at rigspolitiet bebuder flere kontroller mod ulovligt arbejde i samarbejde med Arbejdstilsynet og Skat.

Den forstærkede indsats er et resultat af finanslovaftalen mellem regeringen og Enhedslisten. Politiet har årligt fået ekstra 10 millioner kroner.

Blandt andet byggebranchen og servicebranchen kan forvente "en række kontrolaktioner," lyder det i en pressemeddelelse fra rigspolitiet.

Desuden skal betjente i alle politikredse uddannes for at styrke indsatsen både mod udenlandske firmaer, der opererer her i landet, og mod ulovlig brug af udenlandsk arbejdskraft.

Politiet har i dag svært ved at håndtere problemet med illegal arbejdskraft.

Omfanget er stort, og fagbladet Dansk Politi advarer om, at nye organiserede kriminelle grupperinger er ved at slå rod i Danmark og Norden.

En del mennesker lever under samme identitet, som de har lånt af en bagmand mod at betale en fast procentdel af lønnen.

En ekspert på området er politiassistent Michael Ekmann Pedersen i Nationalt Udlændingecenter under rigspolitiet.

- De illegale indvandrere kommer til at leve en skyggetilværelse, hvor de må sælge deres arbejdskraft til personer, der er fuldstændig ligeglade med dem, siger han til bladet.

- Dem, vi har afhørt, får typisk 50 kroner i timen, selv om arbejdsgiveren betaler 120 kroner plus moms pr. time til for eksempel rengøringsfirmaet, hvori personen er "ansat", fortæller han til Dansk Politi.

Her fortælles det også, at sagerne behandles forskelligt af anklagemyndigheden.

I Københavns Politi fører en udlændingesag til fængsel og udvisning, mens en fuldstændig identisk sag hos Københavns Vestegns Politi ender med bøde og løsladelse, oplyser Dansk Politi.