Breivik-retssag skal være 'grundig og brutal'

Retssagen mod Breivik skal være grundig og lige så brutal, som han var, siger AUF-leder Eskil Pedersen.

Retssagen mod Breivik starter til april. Foto: AP Photo/Heiko Junge
Retssagen mod Breivik starter til april. Foto: AP Photo/Heiko Junge

Retssagen mod massemorderen Anders Behring Breivik skal være grundig og lige så brutal, som han var, mener Eskil Pedersen, der er leder af det norske arbejderpartis ungdomsafdeling (AUF).

Torsdag aften var AUF-lederen og partiet Venstres leder Trine Skei Grande på besøg i den norske sømandskirke i London for at tale om, hvordan de oplevede begivenhederne på Utøya den 22. juli og tiden derefter.

AUF-lederne mener, at retssagen mod Breivik bliver en hård omgang.

- Det kommer til at blive en meget svær tid - ikke bare for os, men for alle. Vi må forberede os på, at det bliver ti intense uger, hvor sagen vil være på alles læber. Det er noget, vi også skal igennem, sagde Eskil Pedersen til en fuld kirkesal.

AUF-lederen mener, at det vil blive hårdt at skulle høre om alle detaljerne ved drabene og at høre gerningsmanden ytre sig. Han har dog accepteret, at det er sådan, det må være.

- Retssagen skal være grundig og lige så brutal, som han var. Det er vigtigt, at vi går ind i det med det alvor og den grundighed, der kræves, siger han.

AUF-lederne understreger, at terroren ikke må ændre Norge.

- Vi må ikke lade terroren ændre os. Det er hele meningen med terror. Vi må tage opgøret med ekstreme og racistiske holdninger i større grad, siger Eskil Pedersen.

Men at alt bliver som før, tror han ikke.

- Jeg er overbevist om, at 22. juli har forandret meget. Men helt hvordan er for tidligt at sige. Jeg fortsætter med at tro, at det Norge, vi lever i i dag, er mere tolerant, at endnu flere har lyst til at kæmpe mod de holdninger, der kom til udtryk 22. juli, siger han.

-Jeg tror, at endnu flere har lyst til at stille op for demokratiet, men der er ikke noget galt i, at det bliver hverdag igen. Hverdag er jo det normale, det er noget, som er godt, tilføjer han.