WikiLeaks-sladrehank risikerer livstid

24-årig amerikansk soldat er formelt tiltalt for at have lækket 700.000 fortrolige dokumenter til WikiLeaks

(Foto: AP/Patrick Semansky)
(Foto: AP/Patrick Semansky)

Bradley Manning, der er mistænkt for at have lækket militærdokumenter til WikiLeaks, er torsdag blevet formelt tiltalt forud for den krigsretssag, der kan give ham fængsel på livstid.

Sagen betragtes som en af de største brud på hemmelige efterretninger i USA's historie. De militære dommere, som skal forberede og stå for selve retssagen er udpeget.

Tiltalen mod Manning består af 22 anklagepunkter, hvor det mest alvorlige handler om "at have bistået fjenden" ved angiveligt at have overdraget 700.000 fortrolige dokumenter til WikiLeaks.

Den 24-årige Bradley Manning tjente som efterretningsanalytiker og fik fingre i de hemmeligstemplede filer, mens han var udstationeret i Irak.

Han blev anholdt i maj 2010 på en militærbase nær Bagdad. Ifølge efterforskerne er der fundet kontaktdata til WikiLeaks-grundlæggeren Julian Assange samt adskillige militærdokumenter på Mannings computer.

Ved en forberedende retshøring i december har soldatens forsvarere krævet en "mild" dom på maksimalt 30 års fængsel og argumenteret med, at afsløringerne ikke har forvoldt den store skade.

Til gengæld mener anklagemyndigheden, at der er knusende beviser for, at soldaten "konstant, bevidst og metodisk" tappede militærets computere for dokumenter, som han så sendte videre til WikiLeaks.

Hjemmesiden, der blandt andet har til formål at afsløre regeringers magtmisbrug, offentliggjorde de lækkede dokumenter fra juli 2010 til september 2011.

Det drejer sig om detaljerede oplysninger og vurderinger af den amerikanske krigsindsats i Irak og Afghanistan samt 260.000 diplomatiske referater fra amerikanske ambassader verden over.

Julian Assange har afvist ethvert kendskab til Manning.