15-årig amok på projektskib i Caribien

Tårnby Kommune betalte 60.000 kr. om måneden for, at en voldelig 15-årig sejlede rundt på et skib i Caribien. Men han gik amok ombord og er nu sendt hjem til fængsel

Den 24 meter lange skonnert Victoria sejler rundt i Caribien i otte måneder med tre elever ombord. En 15-årig gik amok og blev sendt hjem (privatfoto)
Den 24 meter lange skonnert Victoria sejler rundt i Caribien i otte måneder med tre elever ombord. En 15-årig gik amok og blev sendt hjem (privatfoto)

En voldelig 15-årig dreng, som Tårnby Kommune har sendt på Projektskibet Victoria, der sejler rundt i Caribien, bragte besætningen og skibet i fare, så han måtte flyves hjem til København.

Hér ventede politiet i lufthavnen og anholdt den 15-årige for vold mod skibets 56-årige kaptajn 'Harry' Harmannus Bolt, der ellers er en to meter høj hærdet fiskeskipper fra Thyborøn.

Politiet har rejst flere sigtelser mod den 15-årige for vold og hærværk om bord på den 80 fods aluminiumsskonnert Victoria.

ekstrabladet.dk erfarer, at Tårnby Kommune har betalt 60.000 kr. om måneden for at have den 15-årige ombord på Victoria, der foruden besætningen på tre voksne normalt har tre 'elever' ombord i alderen 15-18 år.

Fløjet hjem og fængslet
I sidste uge blev den 15-årige fløjet hjem til København, hvor Københavns dommervagt i fredags varetægtsfængslede den 15-årige i 24 dage på den sikrede institution Sønderbro på Amager. Han sigtes bl.a. for at have overfaldet kaptajnen med flere knytnæveslag, så han fik blodudtrædninger ved venstre øje.

Den 15-årige er i forvejen dømt for vold.

Projektskib Victoria er et sejlende socialpædagogisk projekt for unge, der 'er kommet på kant med samfundet'.

'Målet er at hjælpe vores unge godt på vej ud i livet, hvis tingene af den ene eller anden grund er startet lidt skævt derhjemme,' skriver Projektskib-Victoria på hjemmesiden.

Han kedede sig
Projektleder Tommy Schaffrath, der ejer skonnerten, hentede selv den 15-årige i Caribien og fløj med ham hjem. Flyveturen gik uden problemer. Drengen havde været på skibet siden august:

- Det var bedst og sikrest både for ham selv og de andre ombord, at han blev sendt hjem. Når først det går ud over sikkerheden ombord, er vi nødt til at gribe ind. Den 15-årige var ked af det, frustreret og kedede sig og havde desværre en uheldig måde at vise det på, siger Tommy Schaffrath.

Han ønsker ikke at sige, hvad der skete ombord, men siger, at den 15-årige ellers en en sød fyr: - Der er lige så meget godt i ham, som der er 'spilopper', siger Tommy Schaffrath.

Kaptajnen Harry Bolt har ifølge Tommy Schaffrath et 'kæmpe hjerte for sine elever'. - Han lader sig ikke slå ud af fatning, siger skibsejeren.

Victoria sejler stadig i Caribien, men nu kun med én elev ombord. Der er normalt tre. Skibsprojektet går ud på at få de unge væk fra nærmiljøet, kriminaliteten og fristelserne, og undervise dem fra august til maj i 200 dage, så de kan få eksamen hjemme.

Skibet går sjældent i havn, men ligger for anker og elever og voksne sejler i land i gummibåde.

Lærer med ombord
Foruden kaptajnen og styrmanden er der en skolelærer ombord.

'Projektskib-Victoria' har kun en gang tidligere sendt en elev hjem, men det var af hensyn til hans egen sikkerhed, siger Tommy Schaffrath, der kalder skibsprojektet 'et hamrende stærkt redskab' til at få de unge på ret køl:

- Det virker. Men vi kan ikke have en succesrate på 100 procent, siger han.

ekstrabladet.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar til sagen fra Tårnby Kommune. 1. viceborgmester Elise Andersen, formand for børne- og skoleudvalget, siger, at hun intet kender til sagen.

1 af 2 Eleverne får undervisning ombord og besøger små øer i Caribien, hvor der bor få fiskefamilier. (Foto: Colourbox)
2 af 2 Den 24 meter lange skonnert Victoria sejler rundt i Caribien i otte måneder med tre elever ombord. En 15-årig gik amok og blev sendt hjem (privatfoto)