Breivik ville flygte i fly til Serbien

Anders Behring Breivik overvejede at stjæle et mindre fly og flygte til Serbien efter terrorangrebene

I tiden op til bombeangrebet i Oslo og massakren på Utøya gik Anders Behring Breivik og overvejede muligheden for at stjæle et fly og flygte til Serbien eller et andet venligsindet land. Det skriver avisen Bergens Tidende ifølge NTB.

Under afhøringerne har Breivik fortalt om flugtplanerne. Han studerede instruktionsvideoer på YouTube for at lære at styre et Cessnafly og fandt brugermanualer på flere hjemmesider.

- Det, der er vanskeligt, er at lande. At lette og holde flyet i luften er ikke vanskeligt, har Breivik fortalt under afhøringerne.

Breiviks flugtplaner var inspireret af terroristen med dæknavnet Sjakalen, som i 70'erne og 80'erne var en af verdens mest frygtede og eftersøgte terrorister.

Breivik har forklaret, at han ville bruge en specialdesignet pose til at medbringe ekstra brændstof i flyet. På den måde ville rækkevidden teoretisk blive udvidet til at nå lande som Hviderusland, Moldova og Serbien.

Sidstnævnte er sammen med Armenien og Israel nævnt som venligtsindede lande i Breiviks manifest.

- Breivik har sagt, at han overvejede at flygte og talte om at komme til et venligsindet land med fly. Han gik dog bort fra planen igen og konkluderede, at Utøya var sidste stop, siger informationsmedarbejder Roar Hansen fra Oslo politi.

Breivik kom frem til, at det ville være vanskeligt at komme væk i live og har under afhøringerne gjort det klart, at han under alle omstændigheder regnede med at blive udleveret efter pres fra vestlige lande, siger Roar Hansen.

Psykiater Jon Geir Høyersten mener, at flugtplanerne bekræfter Breiviks storhedsvanvid og siger mere om hans eget syn på sig selv, end om han er psykotisk eller ej.

- Et sådant selvbillede er et centralt træk ved en alvorlig personlighedsforstyrrelse, siger Høyersten.

Breiviks tanker tegner et billede af fantasteri og mangel på realisme. På den anden side har der været barske realiteter i de forbrydelser, han har begået, siger Høyersten, der ofte bruges om psykiatrisk ekspertvidne i straffesager.