Svensk mosplukker dømmes for tyveri

Den højt besungne svenske allemandsret giver ikke frit løb i naturen. En mand er dømt for mosplukning

Allemandsretten i Sverige har sine begrænsninger. Det er eksempelvis ikke tilladt at samle store mængder mos til videresalg. Det ligger uden for allemandsrettens område, erfarer en svensk mosplukker nu.

Dommeren lyder på bøder og erstatning for at sælge mos til butikker.

I efteråret 2010 så en mand, der var ude at lufte sine hunde, at flere personer samlede mos i et område uden for byen Hässleholm i det nordlige Skåne.

De kørte mossen væk på lastbiler for at sælge den til butikker, der laver juledekorationer og -kranse.

Den 55-årige mand, der er ansvarlig for mosplukningen, erkender, at han har været med til at plukke 30 kasser med mos. Men han nægter sig skyldig i tyveri, fordi han mener, at han tidligere har fået tilladelse af jordejeren til at plukke mossen.

Det kommunale selskab, som forvalter området, havde ikke givet tilladelse, og den 55-årige er nu blevet dømt til at betale erstatning til selskabet på omkring 1500 kroner. Ud over erstatningen idømmes han også 50 dagbøder for tyveri af mossen.

Retten i Hässleholm henviser til, at jorden er beskadiget, og at det vil komme til at tage flere år, før mossen er vokset op igen.

- Mos er et naturprodukt, som ikke må plukkes uden jordejerens tilladelse, skriver retten i sin dom. Derimod er det ifølge retten tilladt at plukke mindre mængder til eget brug.