Sidste chance for at finde død babys mor

Se politiets sidste efterforskningsmulighed

Det var i Søndersø ved Viborg, at en kun 12-årig pige opdagede den lille nyfødte døde pige i december.  (Foto: Claus Bonnerup)
Det var i Søndersø ved Viborg, at en kun 12-årig pige opdagede den lille nyfødte døde pige i december. (Foto: Claus Bonnerup)

Midt- og Vestjyllands Politi tager nu det sidste efterforskningsmæssige skridt i forhold til at finde moderen til den døde nyfødte pige, der blev fundet i Søndersø ved Viborg først i december måned sidste år.

Læs også:

Se også: Død baby måske svøbt i udenlandsk håndklæde

Den døde bay blev fundet af en 12-årig pige.

Babyen havde ligget cirka en uge i søen, da den 12-årige gjorde det uhyggelige fund.

Lå 3-4 meter ude i søen
Den døde baby lå 3-4 meter ude i vandet, hun var nøgen, et håndklæde var svøbt om hendes hals, og navlestrengen var der stadig.

- Babyen bar på flere måder præg af at være født ved en fødsel i det skjulte. Læger og retsmedicinere har i hvert fald vurderet, at barnet ikke er blevet født inden for det etablerede sundhedssystem, siger vicepolitikommissær ved Lokalpolitiet i Viborg, Henrik Grove, til ekstrabladet.dk.

Læs også:

Se også: Håber på gennembrud om dødfunden baby

Politiet har siden da søgt efter barnets mor og søgt en forklaring på, hvad der er gået forud for, at barnet blev fundet i søen.

Ikke meget mere at gå efter
Den lille, døde pige var svøbt i et blåligt-mønstret håndklæde som politiet offentliggjorde et foto af i håbet om at nogen kunne genkende håndklædet og på den måde føre politiet til moderen til barnet.

Men et par måneder efter offentliggørelsen af fotoet af håndklædet er det spor løbet tørt og har ikke givet politiet konkrete spor at gå efter.

Udeblevne fødsler
Et andet efterforskningsskridt var at lede efter kvinder, der burde have født fra nytår og frem til den 21. januar, men som af den ene eller anden grund ikke havde et barn hos sig.

Læs også:

Se også: Jagter spor i sø i sag om død baby

Obduktionen af babyen sammenholdt med oplysninger fra jordemødre viste, at babyen skulle være født i den periode.

- Den døde baby vejede 1.900 gram og var født for tidligt, men var som sådan fuldt udviklet og skulle ifølge jordemødre og retsmedicinere være født fra nytår og frem til cirka den 21. januar i år, sagde Henrik Grove tidligere på året til ekstrabladet.dk..

Læs også:

Se også: Dødfunden baby levede ved fødslen

Lokalpolitiet i Viborg bad derfor jordemødre, sundhedsplejersker og andet sundhedspersonale i hele politikredsen om at kontakte politiet, hvis det viste sig, at en kvinde, der stod til at føde et barn i denne tre ugers periode, pludselig ikke var gravid mere og ikke havde en baby hos sig.

- Heller ikke denne del af efterforskningen har desværre givet et gennembrud, og vi har reelt kun en enkelt efterforskningsmæssig mulighed tilbage, siger Henrik Grove til ekstrabladet.dk.

Leder efter kvinder der er blevet nægtet sen abort
Politiet vil nu lede efter kvinder, der har anmodet om at få abort, men er blevet nægtet dette indgreb.

- I Midt og Vestjyllands Politikreds, er der en instans, der hedder Abort og Sterilisationsrådet. Her kan kvinder henvende sig og søge om at få lov til at få foretaget en sen abort - altså en abort der ligger ud over de normale 12 graviditetsuger. Vi vil hos denne instans spørge efter kvinder, der har fået nej til en sen abort, siger Henrik Grove til ekstrabladet.dk.

Undersøgelsen skal udvides til hele landet.

- Vi vil kontakte alle lignende instanser over hele landet, og på den måde ender vi måske op med et antal kvinder, der har fået nej til en sen abort. Ved et tjek i cpr-registeret kan vi undersøge, om de pågældende kvinder har født et barn, der har fået et cpr-nummer. Hvis en kvinde har fået nej til en sen abort, og det ikke er registreret, at hun har født et barn, der har fået et cpr-nummer, så er denne kvinde interessant for os, siger Henrik Grove til ekstrabladet.dk.

Han erkender, at det er noget nær sidste chance for at finde moderen til den dødfundne pige.

- Vi har været alt andet igennem, og giver dette ikke et gennembrud, er det kun tip fra offentligheden, som kan føre os til moderen. Hvis der er tale om en kvinde, som har holdt sig helt væk fra det offentlige system og som har holdt graviditeten skjult for sine nærmeste, er det nærmest en umulig opgave at finde hende, siger Henrik Grove.

Har du oplysninger i sagen, kontakt da Midt- og Vestjyllands Politi på telefon 96101448 eller 114.

1 af 2 Dette håndklæde var svøbt om den lille, døde piges hals, da den 12-årige fandt hende i Søndersø. (Politifoto)
2 af 2 Det var i Søndersø ved Viborg, at en kun 12-årig pige opdagede den lille nyfødte døde pige i december. (Foto: Claus Bonnerup)