Efterlyst: Jeg blev kriminel fordi mor blev myrdet

- Kristian fik først kendskab til drabet på vores mor, da han var godt oppe i alderen, fortæller den efterlystes søster. Begge ofre for socialt eksperiment med grønlandske børn

Foto af gerningsstedet: Ernst van Norde. Indsat politifoto
Foto af gerningsstedet: Ernst van Norde. Indsat politifoto

Det var mordet på moderen, der fik den nu efterlyste Kristian Heilmann ud i kriminalitet.

Det har han fortalt sin halvsøster Hanne Heilmann, der bor i Manitsoq i Vestgrønland.

- Kristian fik først kendskab til drabet på vores mor, da han var godt oppe i alderen. jeg ved ikke præcis hvornår, men han har fortalt mig, at det var den besked, der slog benene væk under ham, fortæller Hanne Heilmann til Ekstra Bladet.

Deres fælles mor var offer for en af de store skandaler i dansk politik. Hun var blandt de 22 grønlandske børn, der i 1951 blev tvangsdeporteret til Danmark i et socialt eksperiment. De skulle være en del af en grønlandsk børneelite, der skulle lære om danske standarder, kulturelt, socialt, sprogligt og undervisningsmæssigt.

Ingen af børnene - som beskrevet i Tine Brylds fremragende bog 'I den bedste mening' - fik nogen fremtid på Grønland.

Heller ikke Ane Sofie Heilmann, der efter at være kommet tilbage til Grønland returnerede til Danmark, hvor hun flyttede rundt mellem flere byer og fik fem børn med forskellige mænd. Hun endte i et misbrug.

- Det var Tine Bryld, der skabte kontakten mellem os for knap to år siden. Vi har aldrig mødtes, men kun haft kontakt via Facebook og breve, fortæller Hanne Heilmann.

Hun har derfor et beskedent kendskab til Kristian Heilmanns liv.

- Jeg ved at han i en tidlig alder kom på børnehjem og at han senere kom i pleje hos en familie. Det er min fornemmelse, at det ikke gik så godt, fortæller hun til Ekstra Bladet.

Kristian skrev til sin halvsøster, at han 'var ved at komme ved godt mod igen og at han var helt sikker på at kriminaliteten var fortid'.

- Så er det jo rystende at høre, at han er efterlyst og mistænkt for drab, siger Hanne Heilmann.

Læs meget mere om drabet i Ekstra Bladet i dag