Dybt underligt - sag om falsk gruppevoldtægt udsat

Retssag mod pige, der løj og sendte tre indvandrerdrenge i spjældet i et år for gruppevoldtægt, er atter udsat

Det var på et toilet på Fredericia Banegaård, at pigen hævdede, hun var blevet voldtaget. (Polfoto)
Det var på et toilet på Fredericia Banegaård, at pigen hævdede, hun var blevet voldtaget. (Polfoto)

Det er åbenbart forbundet med næsten uoverstigelige problemer at få dømt en 18-årig pige for falsk forklaring for retten. Pigen, der er tiltalt for at løjet i retten om, at hun var blevet voldtaget af tre indvandrerdrenge på et toilet på Fredericia Banegård, skulle i dag have været i retten. Men et halvt døgn før retsmødet skulle i gang, blev det atter aflyst.

Læs mere:

Se også: Pige: Hvis du ikke betaler, anmelder jeg dig for voldtægt

To års planlægning
Det er nu pludselig gået op for anklagemyndigheden, at det vil tage ikke en dag - men derimod to dage - at gennemføre retssagen mod den 18-årige, der nægter sig skyldig.

Anklagemyndigheden ved Sydøstjyllands Politi har haft samfulde to år til at forberede og planlægge sagen. Hele tre anklagere har været involveret. To forskellige anklageskrifter har været udarbejdet. Hertil kommer, at der foreligger en dom fra Vestre Landsret, der pure frifinder de tre drenge og dermed stempler pigen som utroværdig.

Læs mere:

Se også: Frifundet for voldtægt: Jeg var bange

Useriøst
Det er da også en noget fortørnet advokat for de tre tidligere dømte indvandrerdrenge, Mette Grith Stage, der har modtaget beskeden om, at sagen er udsat.

- Jeg finder det dybt underligt. Anklagemyndigheden har haft to år til at overveje bevisførelsen og tidsplanen. Sagen har været igennem flere forskellige anklagere hos Sydøstjyllands politi og også forbi statsadvokaten. Hvordan kan man så dagen før finde ud af, at der skal afsættes dobbelt så lang tid.

- Jeg synes, at det er dybt useriøst. Men omvendt falder det meget godt i tråd med den måde denne sag har været håndteret af myndighederne siden anholdelsen i 2008. Jeg synes, at det er en noget stedmoderlig behandling. Jeg har lige meddelt det til drengene. De forstår det ikke og spørger mig, om sagen mon nogensinde kommer for retten. De tror det efterhånden ikke længere, siger Mette Grith Stage til Ekstra Bladet.

Læs mere:

Se også: Anklager kræver fortsat fængsel i omstridt voldtægtssag

Syg anklager
Forsvarsadvokaten mener også, at det må være dybt belastende for den tiltalte pige, at hun ikke kan få en afklaring på sagen.

Anklageren Birte Wirnfeldt oplyser, at hun har overtaget sagen, da den forrige anklager er blevet ramt af langvarig sygdom.

I følge Birthe Wirnfeldt har en mentalerklæring fastslået, at den 18-årige ikke er egnet til almindelig straf, men derimod bør have en behandlingsdom.

Løj i retten
Sagen tog sin triste begyndelse, da pigen den 13. september 2008 påstod, at hun var blevet voldtaget på et toilet på Fredericia Banegård af den ene af de tre indvandrerdrenge, mens de to andre holdt hende fast. Både Byretten og Landsretten valgte at tro på den dengang 15-årige piges forklaring. Senere blev sagen genoptaget, da den ene af de dømtes brødre lavede en skjult videooptagelse med pigen, hvor hun erkendte at hun havde løjet i retten.

Store erstatninger
De tre drenge, der dengang var henholdsvis 16 og 18 år, har siden fået tilkendt erstatninger på hver 600.000 - 700.000 kroner, fordi de sad fængslet i et år. Anklagemyndigheden har i øvrigt anket afgørelsen, da man mener, at beløbene er alt for høje.

1 af 2 Mahmoud El-Abed El-Ahmad, Mahmoud Walid Fathi og Sharif Saloni blev ved Venstre Landsret i Viborg renset for alle anklager om voldtægt. (Foto: Claus Bonnerup)
2 af 2 Det var på et toilet på Fredericia Banegaård, at pigen hævdede, hun var blevet voldtaget. (Polfoto)