Breivik fængslet i 12 uger mere

Oslo Tingret har forlænget varetægtsfængslingen af Anders Breivik frem til retssagen starter den 16. april

Anders Breivik løftede hænderne og viste sine håndjern. Han sagde til sin forsvarer, at det var en højreekstrem hilsen.(Foto: Heiko Junge/AP)
Anders Breivik løftede hænderne og viste sine håndjern. Han sagde til sin forsvarer, at det var en højreekstrem hilsen.(Foto: Heiko Junge/AP)

Ofrenes familier og overlevende fra massakren på Utøya brød ud i latter i Oslo Tingret, da massemorderen Anders Bering Breivik for to timer siden krævede at blive løsladt.

Det var da også en ren formalitet, da byretsdommer Wenche F. Gjelsten for lidt siden forlængede den 32-årige Breiviks varetægtsfængsling med 12 uger frem til retssagen starter den 16. april.

Anklagemyndigheden har oplyst, at der bliver rejst tiltale i terrorsagen om få uger, og at der bliver nedlagt krav om, at Anders Breivik bliver dømt til anbringelse på en lukket psykiatrisk afdeling.

Mentalundersøgelsen siger, at der er stor risiko for, at Anders Breivik vil begå nye alvorlige forbrydelser.

- Han fortryder intet
Anklageren henviste i retten til, at Breivik ikke fortryder sine forbrydelser, og at han vil gennemføre nye angreb.

I Norge kan en sigtet normalt kun varetægtsfængsles i fire uger ad gangen (som i Danmark), men retten kan se bort fra den regel, hvis der er særlige hensyn.

- Henset til sagens svært alvorlige karakter og den kvalificerede gentagelsesfare fængsles Anders Bering Breivik frem til den 16. april, sagde dommeren.

Læs også: Smilende Breivik kræver at blive løsladt

Retten lagde særligt vægt på, at Breivik har erkendt at have sprængt den 950 kilo tunge bilbombe i regeringskvarteret og massakren på Utøya.

I retten hævdede Breivik, at angbrebet var nødvendigt for at beskytte Norge.

Spørgsmål til dommeren
Efter kendelsen fik pressen lov til at stille spørgsmål til dommer Wencke F. Gjelsten, og norsk TV2 spurgte, hvorfor hun ikke greb ind, da tilhørerne begyndte at grine i retten, da Anders Breivik krævede at blive løsladt.

- Jeg registrerede det. Det var overstået, før jeg nåede at reagere på det, sagde dommeren.

Dommeren blev også spurgt om, hvorfor hun lod Anders Breivik, der læste op af et manuskrift, udtale sig i retten ?

- Jeg synes, det var rigtigt, at han fik lov at udtale sig om forhold, som omhandler fængslingsmødet. Det gik han lov til, sagde dommeren.

Selvom mentalundersøgelsen har vist, at Breivik er sindssyg, har retten udpeget to nye retspsykiatere til at lave en ny vurdering af hans mentale tilstand.

Retssag varer 10 uger
Retssagen vil vare i 10 uger, måske mere, når den starter 16. april i en nybygget retssal i Oslo Tinghus, der kan rumme 200 tilhørere.

Mange af de pårørende håber, at retssagen er slut inden den 22. juli - ét års dagen for Breiviks terror, der kostede 77 menneskeliv.

Otte blev dræbt af bilbomben og 67 blev skudt og dræbt på Utøya. Dertil kommer 98 kvæstede i regeringskvarteret og 60 på Utøya.