Smilende Brevik kræver at blive løsladt

Massemorderen Anders Behring Breivik blev smilende fremstillet i Oslo Tingret. Han sendte en højreekstrem hilsen til offentligheden og krævede at blive løsladt

Anders Behring Breivik fotograferet af politiet på Utøya kort efter anholdelsen. (Politifoto)
Anders Behring Breivik fotograferet af politiet på Utøya kort efter anholdelsen. (Politifoto)

Massemorderen Anders Behring Breivik smilede og løftede hænderne med sine håndjern i vejret som en gestus til pressen og tilhørerne, da han i dag blev ført ind i Oslo Tingret.

Ifølge hans forsvarer Geir Lippestad var der tale om en højrekstrem hilsen, som Anders Breivik ønskede at sende til offentligheden.

Etter retsmødet sagde Geir Lippestad, at Breivik 'viste en slags højreekstrem hilsen':

- Men jeg ved ikke noget mere om den, sagde Geir Lippestad.

- Præventivt angreb
Klokken 12.35 kom Anders Behring Breivik ind i retssalen og satte sig ved siden af sin forsvarer.

- Jeg er en militær modstandsmand, sagde Anders Behring Breivik - og forlangte at blive løsladt !

- Dette var et præventivt angreb for at forhindre en etnisk udrensning, sagde Breivik i retten, mens mange af tilhørerne ikke kunne holde latteren tilbage.

Kræver heltemedalje
I retten læste Anders Behring Breivik op fra et manuskript. Han mente, at det var nødvendigt at gennemføre terrorangrebet for at beskytte Norge.

- Jeg accepterer ikke fængslingen, og kræver at blive løsladt straks, sagde Breivik i retten.

Han mente også, at det norske Forsvar burde tildele ham ordenen Krigskorset. Igen kunne tilhørerne ikke holde latteren tilbage i retten.

Se Breivik i direkte tv fra retten

Medierne fik et minut til at fotografere og filme ham før dommeren satte retten. Han kom ind med et smil om munden, vendte sig mod pressefotograferne og løftede hænderne, så alle kunne se, at han var iført håndjern.

Det var første gang siden anholdelsen den 22. juli, at medierne fik lov at fotografere Anders Behring Breivik.

- Mentalundersøgelsen er latterlig
Retsmødet i dag var det femte og sidste forlængelse af varetægtsfængslingen inden retssagen starter den 16. april.

Anders Breivik var kun i retten i 20 minutter, men fik det sidste ord, da han rakte en finger i vejret og bad om lov til at kommentere mentalundersøgelsen af ham. Den siger, at han er utilregnelig:

- Jeg arbejder med en kronik om rapporten, som er helt latterlig, sagde Anders Breivik.

Dommeren gav ham dog ikke lov til at uddybe og kl. 12.57 blev han ført ud af retten, mens dommeren afsiger kendelse om fortsat varetægtsfængsling.

Breiviks forsvarer Geir Lippestad bad retten om at løslade Anders Breivik med den begrundelse massemorderen selv gav.

Breivik blev kørt direkte retur til fængslet, hvor han bliver orienteret om dommerens beslutning.

Anders Breivik kiggede ned til bænkene med de pårørende til ofrene - og smilede, da han blev ført ud.

Ville bære gallauniform
Anders Behring Breivik ønskede at stille i hjemmelavet gallauniform i retten i dag, men det har Tingretten nægtet ham. Så han mødte op i mørkt jakkesæt, hvid skjorte og lyseblåt slips.

Massemorderen havde i dag indvilget i, at medierne måtte fotografere og filme ham i retten før retsmødet starterde.

Oslo Tingret er omringet af politi. Retsmødet i dag finder sted i sal 28 på ottende etage i Tinghuset, hvor alle tilhørere og pressefolk er registreret på forhånd og først kommer ind i retten efter at være scannet som i lufthavnen.

Blandt tilhørerne er familie til ofrene og overlevende fra massakren på Utøya, som bruger dagens retsmøde til at forberede sig på selve retssagen i april.

- Vi vil se, om vi overhovedet orker at overvære retssagen, når den starter, siger Jon-Inge Sogn til Vg Nett. Hans datter blev skudt på Utyøa, og det er første gang at Jon-Inge Sogn ser sin datters morder.

- Han er en djævel
- Jeg ser ham ikke som et menneske, men som en djævel, siger Jon-Inge Sogn.

Anders Behring Breivik erkender de faktiske forhold om terror-aktionen den 22. juli, men han nægter sig skyldig, fordi han siger, at han er i krig.

Retspsykiatere har tidligere erklæret Anders Breivik for sindssyg, men der skal ske en ny mentalundersøgelse af ham af to retspsykiatere - som han imidlertid nu nægter at samarbejde med.

1 af 2 Anders Breivik løftede hænderne og viste sine håndjern. Han sagde til sin forsvarer, at det var en højreekstrem hilsen.(Foto: Heiko Junge/AP)
2 af 2 Anders Behring Breivik fotograferet af politiet på Utøya kort efter anholdelsen. (Politifoto)