Seks ansatte i Topdanmark bag overvågning af syg kvinde

Topdanmark stod bag overvågningen af en 42-årig kvinde, der blev invalideret efter en rideulykke. Politiet mener, overvågningen var ulovlig. Forsikringsselskabet kræver frifindelse

En dvd med Topdanmarks egne videooptagelser af den 42-årige kvinde skal vises i retten. (Foto: Ekstra Bladet)
En dvd med Topdanmarks egne videooptagelser af den 42-årige kvinde skal vises i retten. (Foto: Ekstra Bladet)

Retten i Helsingør, ekstrabladet.dk

Seks medarbejdere i forsikringsselskabet Topdanmark stod bag overvågningen af den 42-årige Kamilla Skjernov fra Græsted, der blev invalid efter en rideulykke.

Det kom frem i retten i Helsingør i dag, hvor Topdanmarks advokat Steen Petersen krævede både forsikringsselskabet og de seks medarbejdere beskyttet af et navneforbud.

Dommer Ulla Ingerslev afviste kravet om navneforbud til det store forsikringsselskab, men mente, at de seks tiltalte medarbejdere har krav på beskyttelse.

Dog er det tilladt for pressen at oplyse, at de seks tiltalte medarbejdere omfatter både 'forsikringsdetektiver' og ledende medarbejdere, der har givet ordre til overvågningen af Kamilla Skjernov.

Topdanmark kræver frifindelse
Topdanmark afviser at udbetale en millionerstatning til Kamilla Skjernov, fordi forsikringsselskabet mener, at hun slet ikke er så syg, som hun siger. Hun er ellers tilkendt erstatning af Arbejdsskadestyrelsen og har fået førtidspension.

En civil sag om erstatningskravet kører for tiden ved retten i Glostrup.

Men Nordsjællands politi har rejst tiltale mod både Topdanmark og de seks medarbejdere for at have videoovervåget Kamilla Skjernov på privat område. Politiet har sendt bødekrav til Topdanmark og de seks medarbejdere, men de nægter at betale bøderne, og derfor skal sagen nu for retten den 18. april.

- Jeg går efter en frifindelse. De har ikke gjort noget ulovligt, siger Topdanmaks advokat Steen Petersen til ekstrabladet.dk.

Han vil ikke 'procedere sagen i pressen', og vil ikke udddybe, hvorfor Topdanmark mener at have handlet lovligt.

Tilsyneladende mener forsikringsselskabet, at de har videre rammer til at fotografere personer på privat område end hvad straffeloven siger.

Video skal vises i retten
En dvd med Topdanmarks egne videooptagelser af Kamilla Skjernov bliver et vigtigt bevis i sagen, hvor retten i Helsingør skal vurdere, om hun har opholdt sig på et 'ikke frit tilgængeligt sted', da hun blev overvåget. Dét er nemlig ulovligt at fotografere eller observere personer på privat område - mens det er fuldt lovligt, når de færdes i det offentlige rum.

Læs også: Topdanmark tiltalt for ulovlig overvågning

Retten i Helsingør mente, at Topdanmark må tåle at blive omtalt i forbindelse med sagen - selvom retten på nuværende tidspunkt ikke ved, om selskabet og dets ansatte er skyldige eller ej.

- Men det ser ud som om, der er begået en handling efter ordre fra forsikringsselskabet, sagde dommer Ulla Ingerslev, der også lagde vægt på at Topdanmark selv har udtalt sig i pressen om sagen - og derfor ikke kunne forvente at få navneforbud.

Tre af de tiltalte ansatte har udført overvågningen af Kamilla Skjernov, mens tre andre er ledere, der har udstukket ordrerne.

- Medarbejderne påvirkede af sagen
Advokat Steen Petersen sagde i retten, at de tiltalte medarbejdere er påvirket af sagen, og ikke bør udstilles i pressen. Han mente også, at Topdanmark som selskab burde nyde beskyttelse af et navneforbud.

Kamilla Skjernovs erstatningsag har kørt i mere end fem år. Hun var ude at ride, da en løs hund angreb hesten, og hun blev slæbt i stigbøjlen hen over en mark og slået bevidstløs. Hun fik piskesmæld, tredobbelt diskusproplaps og lider af postcommotionelt syndrom, blandt andet kronisk hovedpine.

Topdanmark mener imidlertid, at hun slet ikke er så syg, som lægeerklæringerne siger, og afviser at betale erstatning for ulykken.

Kamilla Skjernov sagde til ekstrabladet.dk i går, at det er hårdt at kæmpe med forsikringsselskabet, og at det er dybt krænkende at bliver overvåget, når man er privat.

Dommer Ulla Ingerslev oplyste i dagens retsmøde, at retten har afvist at beskikke en bistandsadvokat til Kamilla Skjernov som forurettet i sagen. Hun skal vidne, når sagen kommer for retten til april.