Breivik taler ud på tv før retssag

Udenlandsk tv-station står først i rækken af medier, der kommer til at interviewe den norske massemorder

Anders Behring Breivik vil lade sig interviewe af en udenlandsk tv-station inden retssagen mod ham begynder. (Privatfoto)
Anders Behring Breivik vil lade sig interviewe af en udenlandsk tv-station inden retssagen mod ham begynder. (Privatfoto)

Den terrorsigtede paranoid-skizofrene Anders Behring Breivik vil tale ud i medierne, inden retssagen mod ham begynder.

Og angiveligt har Breivik allerede udpeget det nyhedsmedie, hvor han vil gøre rede for sine synspunkter - det drejer sig ifølge vg.no om en udenlandsk tv-station.

Læs også:

Se også: Ny lov skal hindre Breivik-bog

Geir Lippestad, der er en af Anders Behring Breiviks advokater, har egentlig frarådet sin klient at tale med pressen forud for sagen.

- Der har været en række henvendelser fra medier, der ønsker at interviewe ham, men vi vil ikke være et formidlingsbureau for journalister, som vil tale med ham, så vi er ikke involveret ud over, at vi har govet ham et råd. Vi har sagt til ham, at det vil være uklogt at udtale sig før retssagen. Men Breivik har insisteret på at lade sig interviewe af en udenlandsk tv-station, siger Geir Lippestad.

Han oplyser, at det i sidste ende må være op til ledelsen i Ila-fængslet at vurdere, i hvilket omfang Breivik kan få besøg af diverse medier.

Læs også:

Se også: Mordtrusler fra Danmark i Brevik-sagen

I sit såkaldte manifest udbreder Breivik sig om sine tanker om medierne, og i et særskilt kapitel giver han råd om, hvordan man skal forhandle med journalister i en interview-situation.

- I et konfronterende interview skal man være meget på vagt over for journalisten, og man bør opstille en række krav, som medierne skal indvilge i at overholde, inden man lader sig interviewe, skriver Anders Breivik.

Lippestad ved ikke, om Breivik har mødt den udenlandske tv-station med specifikke krav.

- Det er ikke noget, vi vil have med at gøre, så det ved jeg ikke noget om, siger Geir Lippestad til vg.no.

Læs også:

Se også: Psykiater: Breivik bør tvangsmedicineres

I sin celle følger Anders Behring Breivik med i omtalen af sagen.

- Han ser alle nyheder på tv og har også fået adgang til udklip fra tidligere omtale af sagen mod ham, siger Geir Lippestad.

1 af 3 Anders Behring Breivik tilbage på Uttøya, hvor han dræbte 69 mennesker. (Foto: AP)
2 af 3 Anders Behring Breiviks såkaldte manifest. (Foto: AP)
3 af 3 Anders Behring Breivik vil lade sig interviewe af en udenlandsk tv-station inden retssagen mod ham begynder. (Privatfoto)