Fængslet for terror

Fem unge skal blive i fængslet for mistanke om attentatforsøg

Fem unge skal blive i fængslet for mistanke om attentatforsøg
Fem unge skal blive i fængslet for mistanke om attentatforsøg

Efter et to dage langt retsmøde har en dommer ved Københavns Byret netop givet anklagemyndigheden medhold i, at fem unge bør forblive fængslet efter terrorparagraffen.

De unge mænd , der er i alderen 20 til 23, er mistænkt for forsøg på ti brandattentater.

Læs her: Sigtelserne mod de fem

Advokaterne Hanne Reumert og Peter Hjørne, der repræsenterer de sigtede, har kæret afgørelsen til landsretten.

De unge mænd er ifølge ekstrabladet.dk's oplysninger studerende. Flere medier har siden sigtelsen blev offentligt kendt i går spekuleret i, hvad der drev de unge.

Ingen decideret terrorcelle
Ifølge politikilder hører de unge til på den yderste venstrefløj. De har også haft deres gang i det nye Ungdomshus. Men trods flere mediers udmelding om det modsatte, kom de unge ikke i det gamle Ungdomshus, der lå på Jagtvej.

De har , i følge ekstrabladet.dk's oplysninger, heller ikke deltaget i de voldsomme gadekampe, der fulgte i kølvandet på rydningen af det 'gamle' Ungdomshus i foråret 2007.

Og derfor er der ikke tale om en forråelsesproces, der bunder i rydningen af det 'gamle' Ungdomshus, der har sat sine spor og spillet ind på de unges verdensbillede.

Flere kilder, der i blandt også politifolk, mener heller ikke, der er tale om en decideret terrorcelle, der har været dygtig til at undgå politiets radar.

- Men derfor er sagen alligevel meget alvorlig. Sigtelserne er baseret på en række grove forsøg på ildspåsættelser, forklarer en politikilde.

- Vi er langt fra forvoksede drengestreger. Der har klart været tale om politisk motiverede attentatforsøg. Og selv om flere at attentatforsøgene har været amatør-agtigt udført, har tilfældige mennesker nemt kunne være kommet til skade, tilføjer kilden.

Anholdt ved politiskolen
Ifølge andre kilder var forsøget på at stikke ild til politiskolen ved nummer to forsøg næsten ved at lykkedes. Det blev kun afværget ved, at de formodede brandstiftere blev anholdt. Ellers kunne politiskolen have lidt alvorlig skade.

Efter afslutningen på det to dage lange grundlovsforhør forklarede anklager Dorrith Borgaard, at retten mente der var begrundet mistanke ved den første række forhold, der omfatter de allerede udførte forsøg på brandstiftelse. Derfor støtter retten den videre varetægtsfængsling og sigtelsen efter terrorparagraffen.

Men dommeren ikke, at der var begrundet mistanke for de sigtelser, der omhandler de fremadrettede, planlagte forsøg; dem der handler om nedbrænding af Christiansborg, Integrationsministeriet, Justitsministeriet, Livgardens Kaserne samt den kristne forening Faderhusets hotel på Lolland.

Til gengæld fandt dommeren, at der var begrundet mistanke i forhold til den sigtelse, der omhandler planlægning af vold mod politiet i forhold til deres indsatser på Christiania.