- Pludselig var der stille, og jeg hørte fodtrin. Så skød han mig

Den 17-årige Marte Gustavsen Ødegården var en af de norske unge, der blev skudt på Utøya den 22.juli, men som overlevede. Fra sin seng på hospitalet har hun blogget om sine frygtelige oplevelser

Martha Gustavsen Ødegården blev skudt på Utøya, men overlevede (Foto: Helge Mikalsen/VG /Privatfoto)
Martha Gustavsen Ødegården blev skudt på Utøya, men overlevede (Foto: Helge Mikalsen/VG /Privatfoto)

Da bomben sprang i Oslo befandt den 17-årige Marte Gustavsen Ødegården sig på Utøya sammen med sine partikammerater i gang med at nyde årets sommerlejr.

Kort tid efter ændrede alt sig. For altid.

Marte Gustavsen Ødegården blev skudt, men overlevede angrebet med store skader. Fra sin seng på hospitalet har hun skrevet en stærk, personlig beretning, om hvad der skete, da hendes liv blev ændret for altid.

Var på verdens tryggeste sted
Da bomben sprang, blev de unge samlet. De talte om det, der netop var sket i Oslo:

'Vi snakkede om, hvor heldige vi var, at vi befandt os på det, som vi troede var verdens tryggeste sted lige nu,' skriver Marte Gustavsen Ødegården på sin blog.

Derefter gik Marte Gustavsen Ødegården og veninden på toilettet:

'Da vi kom ud fra toilettet kommer der folk, som råber 'der er en mand som skyder, der er en mand som skyder.''

Løb for livet
Massemorderen Anders Breivik var ankommet til øen og skød på alt omkring sig.

'Vi hørte skud, og folk løb hver sin vej i panik på stien. Det var helt tilfældigt, hvilken vej folk løb. Jeg løb til venstre. Jeg var bare hoppet ned i mine sko tidligere, så dem mistede jeg, da jeg løb. Løb videre kun i nylonstrømper.'

Hun fandt et sted, hvor en del andre gemte sig, og der sluttede hun sig til.

'Pludselig var der stille, og jeg hørte fodtrin. Så skød han mig. Jeg vidste ikke hvor, men det føltes som om mine ben var væk,' skriver hun og fortsætter:

Var sikker på, at hun skulle dø
'Jeg var sikker på, at nu dør jeg. Derfor skreg jeg noget til de andre, som de skulle sige til mine forældre. ... Hende som lå ved siden af mig blev også skudt, og hendes ben lå ind til mit hoved. Jeg vurderede, at hun var død. Efter mange minutter vurderede jeg, at 'hey. jeg har ikke blødt ihjel endnu, måske er der stadig håb.'

Martha Gustavsen Ødegården kiggede på hende, der lå ved siden af hende. Hun virkede død. I alt døde 68 unge på øen.

LÆS: Breiviks mange ofre

Hun kom frem til, at hun ikke kunne blive liggende, for hvis han kom tilbage, ville han kunne se, at hun trak vejret.

'Mit mål var klart - jeg måtte ned til vandet og lægge mig der.'

Hun fik på trods af sine alvorlige skader kæmpet sig ned af en skråning. Hendes ben satte sig fast, og da hun fik det løs, faldt hun langt ud i vandet. Med armene fik hun kravlet tættere på land og fandt en sten, som hun lagde hovedet på. Der lå hun i over en time.

Seks operationer efter
To af de drenge, der gemte sig i nærheden, så, at Marte Gustavsen Ødegården spyttede blod. De besluttede sig for at få hende op af vandet. Det lykkedes, og da redningsbådende kom, blev Marte Gustavsen Ødegården reddet og sejlet til land.

På halvanden uge har hun været igennem seks operationer. Hendes skader har været store: Fem ryghvirvler, milten og benene er skadet. De har måttet sy hendes tarm sammen, da den var punkteret, fjerne hendes ene nyre, fjerne muskler og væv i venstre side af kroppen. Hun havde flere skud i benene, og det venstre er lamt. Hun har nervesmerter i hele benet. Men livet har hun i behold, selvom hun er ked af, at hendes ene ben ikke virker:

'Jeg er lykkelig over at være i live,' skriver hun.

Læs hele den frygtelige historie her

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen