Breiviks manifest kan indeholde koder

Den norske massemorders 1518 sider lange manifest kan indeholde hemmelige koder, som forsøges knækket.

Foto: AP/Aftenposten/Jon-Are Berg-Jacobsen
Foto: AP/Aftenposten/Jon-Are Berg-Jacobsen

Den 32-årige terrorsigtede Anders Behring Breivik kan have gemt hemmelige budskaber i sit såkaldte manifest på 1518 sider. Flere frivillige dataeksperter forsøger at knække koderne og har allerede fundet flere storbyers koordinater.

- Jeg er helt sikker på, at Breivik har ønsket, at det skulle blive opdaget, men jeg er ikke sikker på hvornår, siger teknisk direktør Rolf Frøysa, DataGuard AS til norsk TV2.

Læs også: Her er Breiviks mange løgne

Politi og frivillige dataeksperter arbejder nu på at finde det, der kan være krypterede koder og kortkoordinater for flere stedsangivelser i Europa og i Norge. Frøysa har arbejdet med programmering og datakommunikation siden slutningen af 1980'erne.

Skjulte gps-koordinater
Sammen med flere andre har Frøysa afsløret den potentielt skræmmende information. Dataeksperter, som på frivillig basis jager de skjulte koder, har oprettet en netside, hvor de deler oplysninger om arbejdet og tager imod hjælp.

Skjult i det, der i manifestet ser ud til at være ganske almindelige links til internetadresser, har dataeksperter afdækket 46 punkter, der kan være skjulte gps-koordinater.

- Af ren og skær nysgerrighed indtastede jeg en af koderne. Der havnede jeg på Central Rail Station i London. Jeg betragtede det som en tilfældighed, men overordentlig mærkeligt, siger Frøysa.

Koordinaterne peger i de fleste tilfælde hen til store byer i Europa - to af dem i Norge. Begge punkter ligger midt i centrum af Oslo, det ene kun godt hundrede meter fra frimurerlogen, som Breivik var medlem af.

Materialet er blevet overdraget til politiet torsdag.

- Jeg er vidende om informationerne. Og vi har også en egen gruppe, der gennemgår materialet, netop med tanke på det. Ud over det kan jeg ikke sige noget, siger politiadvokat Christian Hatlo fra Oslo Politidistrikt.

Han tilføjer, at det er vigtigt for politiet t få afklaret, om der er koder i manifestet.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen