PET afslører globale kriminelle på stribe

Danske PET-agenter er i høj kurs hos amerikanske myndigheder. Anholdelsen af våbenhandleren Paul Mardirossian er den tredje internationale operation, som USA har bedt PET om at hjælpe med

Den russiske våbenhandler Viktor Bout blev anholdt i Bangkok og sendt til USA efter en PET og DEA-operation i København i 2008.(Foto: AP)
Den russiske våbenhandler Viktor Bout blev anholdt i Bangkok og sendt til USA efter en PET og DEA-operation i København i 2008.(Foto: AP)

Tre gange på tre år har Politiets Efterretningstjeneste haft agenter med i internationale operationer, der har afsløret våbenhandlere og narkobagmænd.

Alle tre gange har PET samarbejdet med det føderale amerikanske narkopoliti DEA 'Drug Enforcement Administration'.

Den seneste fangst er den svenske våbenhandler Paul Mardirossian, 42, der ville sælge våben til den colombianske terrororganisation FARC mod kokain som betaling.

Han og en kumpan mødtes to gange i København med hemmelige agenter fra DEA og danske PET, som våbenhandlerne troede var officerer fra FARC.

Smuglede tonsvis af kokain
ekstrabladet.dk kan nu fortælle, at PET i 2009 var med til at afsløre en narko-organisation, der smuglede tonsvis af kokain fra Colombia og Venezuela til Vestafrika, hvorfra det blev smuglet videre til blandt andet Europa.

Flere 'under-cover' agenter fra PET´s enhed for Særlige Operationer var med til at afsløre narko-organisationen, der blev efterforsket af DEA.

En af bagmændene blev anholdt i Rumænien og udleveret til New York, hvor han og de øvrige bagmænd blev dømt sidste år.

PET giver ingen oplysninger om selve operationen, men den var en udløber af en anden opsigtsvækkende sag, som PET og DEA efterforskede i 2008.

Våbenhandler i København
Den russiske våbenhandler Viktor Bout, 44, blev anholdt i Bangkok og sidste år udleveret til USA efter en operation, der bl.a. fandt sted i København.

Viktor Bout tilbød at sælge tunge våben til den colombianske terror-organisation FARC - fuldstændigt som den nye sag med våbenhandleren Paul Mardirossian.

To DEA-agenter mødtes i København i januar 2008 med Viktor Bouts personlige udsending Andrew Smulian. Mødet blev sat i stand i samarbejde med PET, der overvågede mødet.

Viktor Bout skulle levere 100 jord-til-luft missiler, panserbrydende ammunition, helikoptere og sprængstoffer til FARC.

Han fløj fra Moskva til Bangkok for at afslutte handlen, der var aftalt i København, men hér blev Viktor Bout anholdt.

Russeren er endnu ikke dømt, men risikerer mellem 25 år og livstid, hvis han bliver dømt efter anklageskriftet i New York.