Redaktør skal i fængsel for aktiefusk

Eks-redaktør ved finansblad må fire måneder i fængsel i sag om anbefaling af aktier, som han også handlede

En tidligere redaktør for magasinet Penge & Privatøkonomi skal fire måneder i fængsel for kursmanipulation.

Det har Østre Landsret fastslået i en ny dom, der stadfæster den tidligere afgørelse fra byretten.

Skribenten, Claus Forrai, skrev til magasinet og dets hjemmeside og anbefalede her køb af aktier i bestemte selskaber. Forinden købte han selv aktier i selskaberne, der blev anbefalet til læserne som en god investering på langt sigt.

Senere solgte han typisk aktierne igen, og de var i mellemtiden ofte steget i værdi. Samlet gav det en betydelig fortjeneste til skribenten.

Det blev oplyst i artiklerne, at Claus Forrai ejede aktier i de selskaber, han skrev om. Men landsretten har skullet vurdere, om det var oplyst i tilstrækkelig grad.

Her fandt retten, at det var utilstrækkeligt blot at skrive, at man "ejer aktier" i selskaberne, når man samtidig systematisk og i stort omfang har købt og solgt aktier i nær sammenhæng med udgivelsen af artiklerne.

Dermed fik læserne af magasinet ikke et klart billede af den konkrete interessekonflikt, som skribenten havde bragt sig i.

Ud over fængselsdommen får Claus Forrai også konfiskeret en million kroner.

Sagen har været betragtet som interessant, fordi den ligger i krydsfeltet mellem journalisternes ytringsfrihed og kursmanipulation. Journalister nyder særlig beskyttelse, når de sender oplysninger videre - men altså kun til en vis grænse.

Sagerne stammer fra perioden 2006 til 2008. Sagen mod Claus Forrai var anlagt af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet, og her havde man i byretten anmodet om ni måneders fængsel.

Efterfølgende erklærede man sig dog nogenlunde tilfreds med de fire måneder. Denne type sag har ikke været for retten før, og derfor var det svært på forhånd at udpege den rette straflængde.