Somaliske styrker tæt på gidseltagerne

Kun et dansk ønske om forhandling afholder de lokale myndigheder fra at angribe piraterne

Dramaet om de syv danske lystsejlere, der er gidsler i Somalia, spidser til.

De bliver lige nu bevogtet af 10-20 pirater i bjerglandsbyen Hul-Anod - og de lokale sikkerhedsstyrker gør klar til at omringe gidseltagerne.

Kun et dansk ønske om fortsat forhandling med piratgruppen afholder myndighederne fra at angribe piraterne.

Det fortæller borgmesteren i Bander Beyle, Said Adam Ali, i et eksklusivt interview med Ekstra Bladet søndag.

– Jeg har sendt min viceborgmester ud til landsbyen. Her vil han fremsætte et tilbud til piratgruppen, hvori vi tilbyder amnesti til piraterne, hvis de uden betingelser løslader de danske gidsler, siger borgmesteren til Ekstra Bladet.

De lokale somaliske myndigheder ønsker at befri de syv danske gidsler med militær magt. Men det har de pårørende i Danmark indtil videre forhindret.

Det fortalte præsidenten i Puntland, Abdirahman Mohamud Farole, i går til de to somaliske medier Garowe Radio og BBC Somali.

– I dag har jeg snakket med sikkerhedsstyrkerne og ministeren for sikkerhed, og vi er forberedte på at gennemføre en operation på land, men problemet er, at de pårørende til de danske gidsler og deres regering ikke vil acceptere, at vi iværksætter en militær operation. De foretrækker i stedet at betale en løsesum, sagde han, ifølge Ekstra Bladet under interviewet.

De somaliske myndigheder respekterer altså det danske ønske om at forhandle med piraterne i stedet for at bruge militær magt.

– Det er det, gidslerne samt regeringen og de pårørende i Danmark ønsker. Vi planlægger derfor at omringe området, hvor piraterne er. Vi ønsker, at de bliver i landsbyen, så vi som lokale myndigheder kan forhandle med dem. Også fordi vi ikke vil risikere, at gidslerne falder i andre hænder, siger borgmester Said Adam Ali til Ekstra Bladet.

Han fortæller i øvrigt at de syv danskere er kede af det, men hverken er syge eller kommet til skade.

Læs mere i Ekstra Bladet søndag