Verdensrekord i nedkøling

Eleverne fra Lundby Efterskole overlevede at få kropstemperaturer på under 20 grader. Men verdensrekorden er norsk og endnu lavere

Efterskoleeleverne havde kropstemperaturer på helt ned til 16-18 grader, da de blev reddet op af vandet og fløjet på hospitalet. Men i Norge har en kvinde været endnu koldere. (Foto: Kenneth Meyer)
Efterskoleeleverne havde kropstemperaturer på helt ned til 16-18 grader, da de blev reddet op af vandet og fløjet på hospitalet. Men i Norge har en kvinde været endnu koldere. (Foto: Kenneth Meyer)

Mens de sidste elever fra Lundby Efterskoles kæntrede dragebåd bliver undersøgt på Rigshospitalet, er der opmuntrende nyt fra Norge.

Syv af dem havde ligget så længe i vandet, at deres kropstemperaturer var nået helt ned på livstruende 16-18 grader, skriver morgenavisen Jyllands-Posten.

Læs også: Riget: Alle eleverne trækker vejret

Men i Norge har en kvinde været så længe i iskoldt smeltevand, at hendes kropstermometer sagde 13,7 grader. Og det overlevede hun faktisk.

Verdensrekorden i kropsnedkøling satte den dengang 29-årige Anna Bågenholm tilbage i 1999. Historien skabte opsigt i ansete videnskabelige tidsskrifter og gik verden rundt.

Læs også: Lundby Efterskole hyrer advokat

På en skitur off-piste faldt Anne Bågenholm i en bæk og endte delvist under isen. Ligesom efterskoleeleverne fra Præstø Fjord druknede hun ikke med det samme, men blev langsomt afkølet, til hjertet satte ud.

Hun nåede at ligge i vandet i 80 minutter, før redningsfolk kunne få hende fri. På det tidspunkt var hendes kropstemperatur 13,7 grader.

Læs også: 'Min lille pige reagerer på mine spørgsmål'

- Hun er iskold, da jeg rører hendes hud, og hun ser fuldstændig død ud, siger lægen Mads Gilbert, der tog imod hende, til CNN.

Han og et over hundrede mand stort hold arbejdede de næste mange timer på hende, men det lykkedes at redde hendes liv og skrive hendes rekord ind i de medicinske tidsskrifter.

Læs også: Stor redningsaktion

I dag arbejder hun som læge.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen