Advokat slået til blods i Politigårdens Fængsel

Fange var tikkende bombe: Forsvarsadvokat overfaldet af voldsfange, som han allerede havde advaret imod

Niels Anker Rasmussen er kendt som advokaten, der forsvarer den et-benede bombemand, Lors Doukaev. (Foto: Privatfoto).
Niels Anker Rasmussen er kendt som advokaten, der forsvarer den et-benede bombemand, Lors Doukaev. (Foto: Privatfoto).

Han nåede lige at trykke på tilkaldeknappen. Men da var det allerede for sent – resultatet faldt prompte i form af en svingende knytnæve i ansigtet, der sendte forsvarsadvokat Niels Anker Rasmussen til tælling op ad væggen.

Under et besøg i Politigårdens Fængsel torsdag eftermiddag blev han overfaldet og slået ned af sin egen klient 32-årige JF - kendt som notorisk og psykisk uligevægtig voldsmand.

Under et helt almindeligt møde med JF vidste Niels Anker Rasmussen allerede efter 20 minutter, at det var på tide at komme ud af det blot otte kvadratmeter lille besøgsrum.

Skal jeg slå dig ihjel?
- Jeg kunne mærke, at han psykede sig selv mere og mere op. Det var sammensværgelser, storhedsvanvid, paranoia og en ordstrøm i et væk. Han spurgte, om han skulle slå mig ihjel. Så rejste jeg mig op og trykkede på tilkaldeknappen, han rejste sig op, og så gik det løs, fortæller advokaten, der hurtigt fik hjælp af fængselsfuntionærer.

Det er langt fra første gang, at den indsatte har måtte tøjles i et fikseringsbælte. Under sin cirka halvt år lange varetægtsfængsling har personalet flere gange måtte øge sikkerheden omkring ham, samtidig med at han ifølge Ekstra Bladets oplysninger har fået det dårligere og dårligere psykisk.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger blev JF anholdt og varetægtsfængslet den 1. august. Den 25. oktober fulgte så rettens kendelse om, at han skal mentalundersøges. Siden har han ventet på indlæggelse. Men trods tilbud om behandling har JF selv afslået, og tvangsmedicinering af fangerne er forbudt.

- Allerede første gang, at jeg havde et møde med ham, kunne jeg mærke, at den var helt gal. Af samme årsag begærede jeg manden mentalundersøgt. Retten fulgte da også min indstilling, men på Sankt Hans nægtede man at tage ham ind, med begrundelsen at han var for farlig. På Sikringen havde de tidligst plads til ham i januar. Men ellers kunne det her jo været undgået, forklarer advokaten.

Niels Anker Rasmussen vil ikke bekræfte den indsattes identitet. Den har Ekstra Bladet erfaret andet steds.

En ulykkelig sag
Formanden for Fængselsforbundet, der er fængselsfunktionærernes fagforening, Kim Østerbye, kalder sagen om overfaldet yderst ulykkelig.

- Det er grotesk, at Regionen ikke for længst har fundet en plads på en lukket psykiatrisk afdeling til manden. Vores personale er ikke uddannet til at håndtere folk med psykiske problemer. Vi har heller ikke beføjelser til tvangsmedicinering eller andre af de værktøjer, folkene i psykiatrien har til rådighed, forklarer Østerbye.

- Det er en skidt situation. Dels for vores folk og ikke mindst for den pågældende indsatte, der lider under ikke kunne få den rette behandling og derfor får det psykisk dårligere og dårligere, mens han sidder fejlplaceret i et fængsel, siger Østerbye.

Region Sjælland, der har ansvaret for de to psykiatriske afdelinger Sct. Hans og den retspsykiatriske afdeling, kaldet Sikringen, ved Nykøbing Sjælland, har ikke meldt tilbage på Ekstra Bladets henvendelse.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen