Udlevering ligner studehandel: Holck må tage skraldet

To andre danskere i våbensagen går formentlig fri

- Jeg har det fint med, at de andre slipper. Det burde vi alle tre, siger Niels Holck. (Foto: Kristian Linnemann)
- Jeg har det fint med, at de andre slipper. Det burde vi alle tre, siger Niels Holck. (Foto: Kristian Linnemann)

Tre danskere stod bag spektakulær våbennedkastning, men kun en står til udlevering og uvis fremtid i indisk fængsel.

Ekstra Bladet kan nu afsløre, at Niels Holck som den eneste må tage skraldet, selv om han ikke var den eneste dansker bag aktionen, hvor fire ton våben blev nedkastet over Vestbengalen i 1995 - han er blot den eneste, der kræves udleveret i det, der ligner en studehandel.

Medvirkende til planlægningen var angiveligt også Brian Thune og forretningsmanden PH. Sidstnævnte ønsker ikke sit navn frem, men det er Ekstra Bladet bekendt. Men de slipper for at blive udleveret til Indien, sådan som Justitsministeriet har besluttet, at den i dag 48-årige Holck skal.

Den indiske efterretningstjeneste CBI beskrev ellers Thune og PH's roller i aktionen ved et møde med Justitsministeriet og den indiske ambassade afholdt 14. september 1999. Formentlig for at søge om udlevering af det danske trekløver.

Det viser dokumenter fra mødet, som Ekstra Bladet er bekendt med.

Inderne accepterer
Efter mødet med inderne beder Justitsministeriet imidlertid om, at Thune og PH fritages fra udlevering.

Det sker 16. september 1999, og knap et halvt år senere - 20. marts 2000 - bekræfter inderne ifølge Ekstra Bladets oplysninger, at: - Vi accepterer jeres betingelser og vil ikke bede om udlevering af de to danskere (Thune og PH, red.).

Holcks forsvarer, Tyge Trier, undrer sig over, at Justitsministeriet tilsyneladende har forhandlet sig frem til, at to danskere går fri, mens hans klient 9. april i år af justitsminister Lars Barfoed (K) blev dømt til udlevering.

Holck selv forstår heller ikke forskelsbehandlingen.

- Jeg har det fint med, at de andre slipper. Det burde vi alle tre, siger Niels Holck.

- Tre udenrigsministre har lovet, at jeg ikke kunne udleveres, fortsætter Holck og står uforstående over for, at Lars Barfoed trods løfter om det modsatte fra forgængerne Frank Jensen (S), Lene Espersen (K) og Brian Mikkelsen (K) har besluttet, at udlevering kan finde sted.

Sagen kort:

17. december 1995: Niels Holck (som dengang hed Niels Chr. Nielsen) er med til fra et Antonov An 26-fly at smide fire ton våben ned over landsbyen Purulia i Vestbengalen. Ud over Holck er fem letter og den engelske våbenhandler Peter Bleach om bord. Som eneste deltager i aktionen har Holck held til at flygte.

1999: Daværende justitsminister Frank Jensen (S) bliver spurgt, hvorvidt myndighederne havde kendskab til nedkastningen. Det afviser Jensen at have haft.

2000: Ruslands præsident Putin griber ind og får de lettiske fanger frigivet efter seks års afsoning i det berygtede Presidency Jail i Calcutta.

2002: Udleveringsloven ændres, så Danmark kan udlevere borgere til retsforfølgelse uden for EU.

2004: Englænderen Peter Bleach løslades efter otte år i indisk fængsel efter indgriben fra daværende premiereminister Tony Blair. Under opholdet har Bleach været døden nær af tuberkulose.

30. august 2007 bekræfter Justitsministeriet, at Indien i juli har henvendt sig for at anmode om udlevering af Holck.

2008: Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) tilkendegiver, at Danmark overvejer udlevering af Holck.

9. april 2010: Justitsministeriet accepterer Indiens krav om udlevering. Holck anholdes på sin bopæl i Hillerød.

23. september 2010: Udleveringssagen mod Niels Holck begynder ved Retten i Hillerød.

25. oktober 2010: Sidste retsmøde afholdes i byretten.

1. november 2010: Retten i Hillerød beslutter, at Niels Holck ikke kan udleveres til Indien. Dommeren lægger i sin kendelse især vægt på, at Holck risikerer at blive udsat for tortur.

23. december: Østre Landsret afviser i en kendelse at annullere sagen på baggrund af spørgsmålet om dobbelt strafbarhed.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen