Trådte på en bombe - mistede sit ben

Russiske arkiver gemmer på oplysninger om en dreng, der kan være bombemanden

Lors Doukaiev optræder måske i russiske arkiver over tjetjenske børn, der blev såret under krigen mellem Tjetjenien og Rusland i midten af halvfemserne (Politifoto)
Lors Doukaiev optræder måske i russiske arkiver over tjetjenske børn, der blev såret under krigen mellem Tjetjenien og Rusland i midten af halvfemserne (Politifoto)

Lors Doukaiev er tjetjensk født, men har boet i Belgien de seneste fem år. Politiet er i øjeblikket ved at stykke hans færden fra han fødsel i Tjetjenien og frem til i dag, sammen.

ekstrabladet.dk har dog fået indsigt i nogle russiske arkiver over tjetjenske børn, der blev ramt af russiske angreb på Tjetjenien i 1995-96. Og her optræder et navn, der springer i øjnene.

Lors Dukajev.

Der er en række punkter, hvor bombemanden Lors Doukaiev og den tjetjenske dreng fra arkiverne, Lors Dukajev, minder om én og samme person.

Begge ambuterede
Lors Dukajev blev ramt af en russisk bombe under Kremls krig mod Tjetjenien i midten af halvfemserne. For at redde hans liv, måtte lægerne ambutere hans ene fod.

Bombemanden, Lors Doukaiev, har fået amputeret sit underben.

Ifølge dekan på Institut Superior d'Architecture Saint-Luc, Norbert Nelles, hvor Lors Doukaiev studerede akitektur i to semestre, trådte han på en bombe som tolvårig. Det siger han til TV 2 News.

Norbert Nelles underviste den formodede bombemand.

Desuden kan Doukaiev være den franske stavemåde af Dukajev.

Fødselsdatoen kan snyde
Den tjetjenske dreng Dukajev fra arkiverne blev født i 1983, mens bombemanden Doukaiev er født i 1986.

Dette afskriver dog ikke nødvendigvis muligheden for, at Dukajev og Doukaiev er den samme. Det er almindelig kendt, at asylansøgere lyver om deres alder. Og det kan være sket, da Doukaiev flygtede fra det krigshærgede Tjetjenien. Dette kan også forklare, hvorfor det danske politi har haft svært ved at fastsætte en nøjagtig alder på bombemanden.

Faktisk tyder mere og mere på, at Lors Doukaiev ikke er født i 1986, men i 1983. For tager man dekan Norbert Nelles forklaring om, at bombemanden Lors skulle have mistet underbenet af en bombe som tolvårig under krigen i Tjetjenien, har det fundet sted i 1995-96 - og her kan Lors altså kun have været tolv år, hvis han er født i 1983.

Læs: Træner: Bombemanden kan flippe helt ud

Rusland ind i sagen
Ifølge den russiske ambassadør i Danmark, Tjemuraz Ramishvili er Rusland allerede gået i gang med at undersøge, hvad man ved om Lors Doukaiev.

- Da vi her til morgen fandt ud af, at han måske er fra Tjetjenien, har vi selv taget kontakt til myndighederne i Rusland for at finde ud af, hvilke informationer, vi har om ham. Dem vil vi give videre til de danske myndigheder, siger ambassadøren til Ritzau.

Tejmuraz Ramishvili fortæller, at man er i løbende kontakt med både Udenrigsministeriet og Politiets Efterretningstjeneste. Der er dog endnu ikke kommet en officiel forespørgsel om sagen fra dansk hold.

Kender du noget til Lors Doukaiev og hans fortid? Skriv til 1224@eb.dk

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen