Rødhåret skønhed i centrum af spionskandale

Den 28-årige kvinde fra Moskva udgav sig for at være ejendomsmægler i New York – nu er hun sigtet for agentvirksomhed til fordel for Rusland

Anna Chapman er anholdt af FBI som mesterspion for Rusland. (Arkivfoto)
Anna Chapman er anholdt af FBI som mesterspion for Rusland. (Arkivfoto)

MOSKVA (ekstrabladet.dk): De russiske indvandrere anholdt i USA i den største spionsag siden Sovjetunionens sammenbrud blev sendt til Amerika kun med et formål: At blive integreret i det amerikanske samfund og jagte de lokale statsborgere, der er tæt på magtkorridorerne, og som er villige til at arbejde som agenter til fordel for Rusland, mener de amerikanske myndigheder i deres 55-sider lange anklageskrift mod 11 formodede russiske spioner.

Den amerikanske drøm
En af de anholdte russiske indvandrere hedder Anna Chapman. Den 28-årige rødhårede skønhed er universitetsuddannet i Moskva som ekspert i 'internationale relationer'. For kort tid siden flyttede hun til New York for at 'gøre den amerikanske drøm til virkelighed', i hvert fald ifølge en dækhistorie angiveligt udarbejdet af hendes føringsofficerer hos den russiske udlandsspionagetjeneste SVR.

Diplomat fra FN
På kort tid lykkedes det den unge kvinde at skaffe investeringspenge og etablere sig som online ejendomsmægler og grundlægger af DomDot.ru, en hjemmeside med et lille kontor på Manhattan. Men siden januar i år har hun været under FBIs nøje overvågning: De amerikanske myndigheder har lagt mærke til hendes lidt mærkelige opførselsmønstre. I flere måneder i træk og altid om onsdagen plejede hun at dukke op på gaden i nærheden af en russisk diplomat tilknyttet FNs hovedkvarterer i New York. FBI er overbevist om, at Anna Chapman har afleveret de stjålne, hemmelige oplysninger om USA til sin russiske føringsofficer.

Rutineret bedrager
Under grundlovsforhør i går påstod statsadvokat Michael Farbiarz, at Anna Chapman er 'en ekstraordinær agent for Rusland' som kommunikerede med en russisk repræsentant med hjælp af trådløst udstyr. Imidlertid afviste Anna Chapmans advokat Robert Baum alle anklager mod sin klient og insisterede på, at hun ikke har begået nogen forbrydelse. Anna Chapman, som var iført en hvid T-shirt og designer-cowboybukser, blev stemplet af anklageren som en 'rutineret bedrager' som blev kontrolleret af en udenlandsk agent. Anklagemyndigheden har fremlagt bevis for, at den russiske kvinde har udvekslet oplysninger med en computer, der tilhører den russiske regering. Til sidst faldt den russiske kvinde i en fælde sat af FBI-agenter, der udgav sig for at være hendes 'russiske venner'.

Den anden russer anholdt og sigtet i spionsagen er Mikhail Semenko, 28 år og uddannet på universitetet i Rusland – med ”internationale relationer” og ”kinesisk kultur” som hovedfagene. Han har tidligere studeret og arbejdet i Kina.

Pengevask
De to russere og 9 andre personer, herunder en reporter for et spansk blad, er også sigtet for hvidvask af sorte penge, som blev brugt til finansiering af deres agentvirksomhed. Den tidligere russiske mesterspion og KGB-chef på den sovjetiske ambassade i København, oberst Mikhail Ljubimov, siger til radiostationen Ekko af Moskva:

- Jeg tvivler på anklagerne om pengevask. KGB har aldring været involveret i den slags aktiviteter - i hvert fald i min tid.

KGB-oberst Mikhail Ljubimov, som nu er en populær forfatter til spionromaner, har formentlig glemt, hvordan han selv afleverede hundredetusinder kroner i kontantre til Sovjetunionens trofaste danske venner.

1 af 2 Anna Chapman nægter ethvert kendskab til FBIs beskyldninger. (Foto: Arkivfoto)
2 af 2 Anna Chapman er anholdt af FBI som mesterspion for Rusland. (Arkivfoto)