Børnefonden overtrådte reglerne

Børnefonden skjulte sandheden for offentligheden og overtrådte reglerne

Børnefonden skjulte i over tre år overfor offentligheden, at mindst to piger er blevet seksuelt misbrugt på et modtagecenter i Benin. Et center, der var betalt af danskerne gennem DM i Indsamling i 2005.

Og det er et klart brud på de etiske retningslinier i indsamlingsorganisationernes brancheforening, ISOBRO, hvor Børnefonden er medlem.

Det siger generalsekretær Robert Hinnerskov til Ekstra Bladet.

– Hvis man ser på vores etiske retningsliner, så stiller vi som krav, at man fortæller om væsentlige begivenheder, og det indbefatter, at man informerer om både det problematiske og det, der går godt.

– Og da sagen var afsluttet nede i Benin og centret var lukket, så skulle de have informeret den. Og det har jeg gjort gældende overfor Børnefonden, siger Robert Hinnerskov.

Generalsekretær vil nu vurdere om, det skal gøres klarere overfor de 133 organisationer, der er medlem af ISOBRO, hvad de har pligt til.

– Det er klart, at der er områder, vi kan forbedre, og derfor kan det da godt være, at vi sammen med ISOBRO's Indsamlingsetiske Nævn, skal se på om, det kan gøre endnu mere klart, at organisationerne har en pligt til at overholde retningslinierne om åbenhed, siger Robert Hinnerskov.

Børnefonden fik i alt 5,2 mio. kr. gennem DM i Indsamling projektet, der skulle befri børneslaver i Benin, og i alt nåede 163 børn at være på Børnefondens modtagecenter fra august 2005 og frem til sommeren 2007. Mindst to af dem har været udsat for seksuelt misbrug, men omfanget kan være langt større.

Børnefonden har nemlig kun interviewet 13 ud af de i 163 børn om, de er blevet misbrugt.