Danskere i udlandet slipper for bøde

Bilturister, der bliver taget i en fotofælde i et andet land kan smide bøden direkte i skraldespanden

Danske bilturister, der bliver blitzet i en fotofælde eller på anden måde gør sig fortjent til en bøde i udlandet, kan smide den direkte i skraldespanden uden at spekulere over konsekvenserne.

For selv om EU-landene i mere end tre år har haft mulighed for at indkræve bøder over 70 euro på tværs af landegrænserne, sker det næsten aldrig, skriver JydskeVestkysten fredag.

Blot 10-15 gange er danske myndigheder blevet bedt om at fuldbyrde bødestraffe, som danskere har fået i udlandet, oplyser Justitsministeriet.

Til sammenligning indkræver dansk politi cirka 4000 fartbøder årligt for de nordiske lande, som Danmark har et fast samarbejde med.

I bør betale
Det betyder, at danske bilister kan slippe af sted med at overtræde loven i andre lande, fastslår bilejernes organisation FDM.

- Vi vil selvfølgelig på ingen måde opfordre danskerne til så bare at køre som død og helvede, når de er på ferie. Rent moralsk bør de da også betale den bøde, de får tilsendt, hvis de for eksempel er blevet taget i en fotofælde eller fotograferet i en miljøzone uden tilladelse. Men vælger man at skyde en hvid pind efter den, vil konsekvenserne være til at overse, med mindre man har tænkt sig at vende tilbage til det pågældende land i nærmeste fremtid, siger Kasper Schad fra FDM's juridiske afdeling.

Bliver man til gengæld stoppet i en decideret fartrazzia i udlandet, er der sjældent nogen kære mor. Her vil man blive afkrævet betaling øjeblikkeligt.

En af grundene til, at EU-landene ikke benytter muligheden for at inddrive bøder hos hinanden, er ifølge FDM, at bødepengene tilfalder det land, som inddriver bøden og ikke det land, hvor ulovligheden er begået.