Frygter voldsbølge efter mord på nynazist

Sydafrikas præsident frygter voldsbølge, efter at den nynazistiske leder Eugene Terreblanche er blevet myrdet mens han sov lørdag aften

Eugene Terreblanche blev myrdet af to ansatte på sin farm. Mere end 3000 hvide farmere er blevet myrdet efter ophævelsen af apartheid i Sydafrika. (Foto: AFP)
Eugene Terreblanche blev myrdet af to ansatte på sin farm. Mere end 3000 hvide farmere er blevet myrdet efter ophævelsen af apartheid i Sydafrika. (Foto: AFP)

For mange var han en folkehelt, for endnu flere en samvittighedsløs skurk.

Den 69-årige apartheid-tilhænger og nynazist Eugene Terreblanche blev lørdag aften brutalt myrdet, mens han lå og sov.

Gerningsmændene, en 21-årig og en 16-årig, som begge arbejdede på hans farm, er blevet anholdt.

De myrdede Terreblanche, der var mangeårig leder af det nynazistiske og ultra højreradikale parti AWB, med køller og macheter, skriver CNN.

Mordet kommer i en hektisk periode i landet, som oplever stigende racisme og vold mellem sorte og hvide.

Dømt for mord
Sydafrikas præsident Jacob Zuma frygter, at volden i landet vil eksplodere oven på drabet, og har på nationalt tv opfordret nationen til at holde sig i ro.

Samtidig opfordres landets politikere til at lade være med at puste til ilden, skriver CNN.

Eugene Terreblance har i mange år kæmpet for at få genindført apartheid i Sydafrika, og har mindst et mord på en sort mand på samvittigheden.

Han blev idømt en fængselsstraf på fem år for mordet, men blev løsladt før tid.

I 1994 terroriserede hans parti AWB landets demokratiske valg med adskillige bomber, hvilket kostede snesevis af mennesker livet.

1 af 2 Terreblanches parti AWB bruger flag, der leder tankerne hen på det gamle Nazi-tyskland. (Foto: AP)
2 af 2 Eugene Terreblanche blev myrdet af to ansatte på sin farm. Mere end 3000 hvide farmere er blevet myrdet efter ophævelsen af apartheid i Sydafrika. (Foto: AFP)