Kvinde sigtet for terrorplan mod svensker

En amerikansk kvinde er sigtet for at have planlagt terrorangreb i blandt andet Sverige. Ifølge en embedsmand var målet den svenske tegner Lars Vilks

'Jihad Jane', eller Colleen LaRose, som hun rigtigt hedder, er sigtet for mordplaner mod den svenske tegner Lars Vilks. Ifølge irske medier har svenskeren modtaget ikke mindre end 40 dødstrusler i løbet af de sidste 2½ år. Alligevel får han ikke politibeskyttelse. (Foto: Getty Images/L.A. Times)
'Jihad Jane', eller Colleen LaRose, som hun rigtigt hedder, er sigtet for mordplaner mod den svenske tegner Lars Vilks. Ifølge irske medier har svenskeren modtaget ikke mindre end 40 dødstrusler i løbet af de sidste 2½ år. Alligevel får han ikke politibeskyttelse. (Foto: Getty Images/L.A. Times)

En amerikansk kvinde, der går under navnet 'Jihad Jane', er blevet sigtet af de amerikanske myndigheder for at planlægge dødbringende terrorangreb i Europa og Sydasien.

Jihad Jane, hvis rigtige navn er Colleen LaRose, sigtes for at ville dræbe en svensk statsborger. Sigtelsen nævner ikke personen ved navn. Men ifølge den amerikanske tv-station CNN bekræfter en unavngiven amerikansk embedsmand med kendskab til sagen, at målet var den svenske tegner Lars Vilks.

Lars Vilks tegnede i 2007 profeten Muhammed med en krop som en hund.

Tirsdag anholdt irsk politi syv muslimer, der angiveligt også har haft planer om at myrde svenskeren. Sammenhængen mellem de to sager er endnu uklar. Men i LaRoses sag nævnes også fem endnu ikke sigtede personer i Asien, Øst- og Vesteuropa og USA.

Colleen LaRose er født i 1963 og fra staten Pennsylvania. Hun havde ifølge sigtelsen blandt andet modtaget og accepteret en direkte ordre til at dræbe den svenske statsborger på en måde, så det ville skræmme 'den vantro verden'.

Ifølge sigtelserne skal hun også have rekrutteret 'voldelige Jihadkrigere' til at udføre angrebene. Hun citeres blandt andet i sigtelsen for at have sagt, at hun med sit udseende er oplagt til at udføre angreb og at:

- ... kun døden vil stoppe mig, nu hvor jeg er så tæt på målet.

Hun sigtes også for at have givet falske vidnesbyrd til regeringsembedsmænd. Samtidig sigtes hun for at have stjålet en anden amerikaners pas med henblik på at forfalske det og bruge det som middel til at begå terror.

LaRose blev anholdt 15. oktober. Hvis hun bliver dømt, står hun til fængsel på livstid og en bøde på en million dollar.

Den svenske Muhammed-sag
* I september 2007 publicerede flere svenske aviser kunstneren Lars Vilks tegning af Muhammed med krop som en hund. Det skete som bidrag til en debat om ytringsfrihed. Blandt andet avisen Nerikes Allehandas publicering af tegningen vakte protester i form af demonstrationer. I mange muslimske lande anses hunden for et urent dyr.

* Flere lande protesterede officielt, heriblandt Egypten, Pakistan og Iran.

* I Irak udlovede den formodede al-Qaeda-leder Abu Omar al-Baghdadi en dusør på op til 150.000 dollar til den, som slår Lars Vilks ihjel og 50.000 dollar til den, som dræber Ulf Johansson, chefredaktør for Nerikes Allehanda.

Kilde: Det svenske nyhedsbureau TT.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere