Lars Vilks: Jeg har en økse parat

Den mordtruede svensker Lars Vilks fortæller, at han har fået at vide, at truslerne imod ham er skærpet. Han har en økse klar i sit hjem

Lars Vilks er forbløffet over trusselsbilledet, men 'inte precis' nervøs. (Foto: AP)
Lars Vilks er forbløffet over trusselsbilledet, men 'inte precis' nervøs. (Foto: AP)

Den svenske tegner Lars Vilks, der udløste muslimsk vrede ved at tegne profeten Muhammed med en krop som en hund i 2007, virker overrasket over, at syv muslimer er anholdt i Irland på en mistanke om, at de ville myrde ham.

Vilks siger ifølge telegrambureauet TT og expressen.se, at Säpo (det svenske sikkerhedspoliti, red.) for en måned siden kom hjem til ham, hvor han bor i Skåne.

Henvendelsen kom, efter at Vilks havde modtaget et par truende telefonsamtaler fra Somalia i begyndelsen af året, og Säpo fortalte, at trusselsbilledet i forhold til Vilks var forstærket. Men Säpo fortalte ikke, på hvilken måde truslerne var øget.

- Jeg troede ikke, at der lå så meget i det, siger Vilks. Men han fortæller, at han 'inte precis' dirrer af rædsel.

Bør bo et sikret sted
Säpo har tidligere sagt til Lars Vilks, at han ikke burde blive boede hjemme, men flytte til et sikrere sted.

- Jeg har i perioder boet i såkaldt sikrede lejligheder, men jeg vil bo i mit hus, siger Lars Vilks - og deler her holdning med sin danske kollega, Kurt Westergaard, som også er flyttet hjem til sit parcelhus, efter at skaderne efter en øksemands overfald nytårsdag er blevet udbedret.

- Jeg har forberedt mig på forskellig vis og har en økse her, hvis nogen skulle komme igennem vinduet, siger Lars Vilks, som tilføjer, at der også er andre beskyttelsesforanstaltninger i hans hjem.

- Øksen har jeg der, hvor jeg opholder mig til hverdag, og jeg har et barrikaderet værelse ovenpå. Jeg har også ordnet det sådan, at man skal gennem visse døre for at kunne åbne andre, og politiet kører forbi flere gange om dagen.

De skal bruge en galning
Trods den øgede trussel erklærer Lars Vilks, at han ikke er særlig skræmt.

- Jeg tænker på, om planerne er så konkrete, som de bliver gjort til, siger tegneren. - Trods alt skal de fyre og piger have fat i en villig galning, som kunne tænkes at udføre selve gerningen, uanset hvor meget de så konspirerer.

Trods turbulensen fortryder Lars Vilks ikke, at han i sin tid tegnede den omstridte tegning.

- Mit principielle standpunkt ændres ikke. Det er et højst vigtigt og principielt spørgsmål, mener han.

Den svenske Muhammed-sag
* I september 2007 publicerede flere svenske aviser kunstneren Lars Vilks tegning af Muhammed med krop som en hund. Det skete som bidrag til en debat om ytringsfrihed. Blandt andet avisen Nerikes Allehandas publicering af tegningen vakte protester i form af demonstrationer. I mange muslimske lande anses hunden for et urent dyr.

* Flere lande protesterede officielt, heriblandt Egypten, Pakistan og Iran.

* I Irak udlovede den formodede al-Qaeda-leder Abu Omar al-Baghdadi en dusør på op til 150.000 dollar til den, som slår Lars Vilks ihjel og 50.000 dollar til den, som dræber Ulf Johansson, chefredaktør for Nerikes Allehanda.

Kilde: Det svenske nyhedsbureau TT.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere