Dansk specialstyrke stormer pirater

Specielstyrker fra det danske krigsskib Absalon befrier den tilfangetagne besætning på et skib ved Somalias kyst

Absalon - her i rolige farvande - har haft en fremtrædende rolle under frigivelse af kaprede søfolk udfor Somalia. (Arkivfoto: Kim Agersteen/POLFOTO)
Absalon - her i rolige farvande - har haft en fremtrædende rolle under frigivelse af kaprede søfolk udfor Somalia. (Arkivfoto: Kim Agersteen/POLFOTO)

Danske specialstyrker har befriet 25 besætningsmedlemmer fra et skib ved Somalias kyst.

Det danske krigsskib HDMS Absalon reagerede på nødsignaler fra skibet Ariella.

- Et af vores kampfly fløj over skibet, og rekognoscerede området. Derefter kontaktede vi det danske skib, som var i området, og de sendte deres specialstyrker af sted, siger talsmand for EU's flådestyrke John Harbour til ekstrabladet.dk.

Måtte ikke fanges i krydsild
Da de nåede frem, sejlede styrkerne op til det tilfangetagne i gummibåde, og stormede skibet.

Her befriede de 25 besætningsmedlemmer, som havde låst sig inde et sted på skibet.

- Da man hos NATO var helt sikker på, at skibets besætning var i sikkerhed, og ikke ville blive fanget i krydsild, besluttede man at lade specialstyrkerne borde skibet, skriver NATO i en pressemeddelelse.

Leder fortsat efter pirater
- På samme tid som NATO-skibet Absalon bordede Ariella, bordede sejlere fra det russiske flådefartøj Neustrashimyy et andet piratskib, hedder det i pressemeddelelsen.

Styrkerne leder fortsat efter pirater i området. Det er uvist, om piraterne havde forladt Ariella, inden det blev bordet af de danske styrker.

Det er første gang, at et krigsskib kommer et kommercielt skib til undsætning under et piratangreb ved den somaliske kyst, skriver AP.

Nato arbejder sammen med EU's flådestyrke (EUNAVFOR) og adskillige lande, bl.a. Indien og Rusland, for at komme piratangrebene på handelsskibe i Adenbugten til livs. Missionen har fået navnet 'Operation Ocean Shield'.

I aktion for tre dage siden
HDMS Absalon har været en del af missionen siden 5. januar i år.

For blot tre dage siden var Absalon i aktion mod et piratmoderskib.

I tre dage havde det danske kommandoskib skygget et indisk fragtskib med pirater - en såkaldt cargo-dhow, der holdt dhowens 12-mand store indiske besætning fanget.

- Hvis vi forsøger at overtage moderskibet med magt, kan vi risikere, at civile bliver dræbt. Derfor er den bedste løsning at skygge skibet for derved at undgå, at piraterne angriber handelsskibene", siger chefen for Absalon, kommandør Dan B. Termansen til maritimedenmark.dk.

Piraterne forlod dhowen, hvorefter Absalons mandskab gik om bord. Besætningen var i god behold og var ved godt mod.

1 af 2 (Arkivfoto: SOK)
2 af 2 Absalon - her i rolige farvande - har haft en fremtrædende rolle under frigivelse af kaprede søfolk udfor Somalia. (Arkivfoto: Kim Agersteen/POLFOTO)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere