Congo-dommer: Politiet har begået fejl

Efterforskningen i sagen mod de dødsdømte nordmænd har ikke været god nok, mener oberstløjtnant

Moland og French får deres dom tirsdag. (Foto: AP)
Moland og French får deres dom tirsdag. (Foto: AP)

De to dødsdømte nordmænd i Congo, Joshua French og Tjostolv Moland, får nu opbakning fra en lidt uventet front.

En af de fem dommere i ankesagen har taget bladet for munden og langer ud efter efterforskerne, som han mener, har begået grove fejl.

- Der er lavet mange fejl. Når man varetægtsfængsler personer, er der nogle regler som må følges, og det blev de ikke, siger oberstløjtnant Frederic Embu Anieng, som er den næst højestrangerende af dommerne i tribunalet, til norske Dagbladet.

Afhørt uden tolk
Han fremhæver blandt andet afhøringerne som problematiske:

- Moland og French snakker engelsk. Det gør efterforskningslederen ikke. Alle rapporterne fra afhøringerne er lavet uden en tolk, der er taget under ed. Hvordan kan man afhøre French og Moland uden en tolk under ed? Hvordan kan man gøre det ordentligt. Det er svært, lyder det fra dommeren.

Han kritiserer desuden, at reglerne ikke er blevet fulgt, når efterforskerne har beslaglagt beviser.

Dom tirsdag
I følge VG falder der dom over de to nordmænd tirsdag. Afgørelsen skulle ellers falde i weekenden, men sagen er altså udskudt - endnu engang.

Ankesagen har haft flere pauser, ikke mindst fordi Tjostolv Moland har været syg af malaria - og muligvis en psykisk lidelse. Processen omkring hans sygdom har været en lang farce.

Moland er aldrig blevet undersøgt af eksperter - hans ansvarlige læge på sygehuset er kirurg - og han blev raskmeldt af dommeren, da denne så, at han spillede skak på hospitalet.

Gennem flere ugers retsmøder har Moland været tydelig ustabil i retten, hvor han skiftevis har råbt op, grædt og grinet.

Politisk løsning
Moland og French fik allerede i september en femdobbelt dødsdom for drab på en afrikansk chauffør samt spionage. De ankede dommen, men har tidligere sagt, at de ikke kan vinde - sagen må løses politisk.

Norge har da også sendt repræsentanter til Congo, der eftersigende arbejder på at få de to nordmænd hjem, så de kan afsone straffen i et norsk fængsel.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere