Irlands regering undskylder børnemisbrug

Romerskkatolske præsters misbrug af børn i Irland er nu så veldokumenteret, at Irlands regering undskylder, at staten ikke greb ind for at beskytte børnene

Irlands regering undskylder nu, at den ikke har været i stand til at beskytte børn mod at blive seksuelt misbrugt af katolske præster. Samtidig understreger regeringen, at "det aldrig må ske igen".

I en kommentar til en ny rapport om den katolske kirkes årtier lange overgreb mod børn siger regeringen, at rapporten tydeligt viser, at der blev udvist "en systematisk, kalkuleret perversion af magt og tillid over for hjælpeløse og uskyldige børn".

- Hvad de historiske og samfundsmæssige årsager til dette end er, så undskylder regeringen på vegne af staten uden forbehold eller tvetydige udtryksmåder for, at statens institutioner ikke tog sig af problemet, hedder det i en erklæring fra Irlands regering.

Rapporten, som den irske regering har fået udarbejdet, viser, at det romerskkatolske ærkebispedømme i Dublin næsten sygeligt dækkede over katolske præsters omfattende seksuelle misbrug af børn indtil midten af 1990'erne.

Af rapporten, der dækker perioden 1975 til 2004, fremgår det, at over 320 børn blev misbrugt af omkring 46 præster.

Rapporten offentliggøres seks måneder efter en anden stærkt kritisk rapport om den katolske orden De Kristne Brødre. Af den fremgik det, at børn blev udsat for seksuelle, fysiske og psykiske overgreb på De kristne Brødres skoler og børnehjem helt tilbage fra 1930'erne.

Onsdag meddelte De Kristne Brødre, at de vil betale 161 millioner euro (1,2 milliarder kr.) i erstatning. Ordenen begrunder tilbuddet om erstatning med deres "accept, skam og sorg" over afsløringerne i rapporten.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere