Pakistansk mand må beholde sit danske pas

Ved byretten blev en mand frakendt statsborgerskab, fordi han løj om, hvor han kom fra. Nu har landsretten bestemt, at han kan beholde sin indfødsret.

En pakistansk mand får alligevel lov til at beholde sig danske statsborgerskab, selv om han oprindeligt løj og fortalte, at han var afghansk flygtning.

Østre Landsret besluttede torsdag at afvise kravet fra anklagemyndigheden om, at manden skulle miste sig danske pas.

Den midaldrende mand blev i slutningen af marts ved Retten på Frederiksberg frakendt sit danske statsborgerskab. Det skete med henvisning til, at han havde løjet og fortalt, at han var afghansk flygtning og boede i en flygtningslejr, indtil han i 1987 kom til Danmark. Men nu har Østre Landsret altså bestemt, at det ikke er nok til at miste statsborgerskabet.

Manden fik sit statsborgerskab i 2001, og året efter vedtog Folketinget en lov, der gør det muligt at fratage folk deres statsborgerskab, hvis det er opnået på et svigagtigt grundlag.

Sagen er den fjerde afgørelse, hvor en borger af udenlandsk herkomst beholder retten til at være dansk statsborger.

I en tidligere sag af samme type afgjorde Østre Landsret i maj, at en kvinde med sydafrikansk baggrund skulle have lov til at beholde sit danske pas. Også selv om kvinden havde fortiet en vigtig oplysning, da hun søgte om statsborgerskab.

Kvinden havde ikke fortalt, at hun var flyttet med sin danske mand til England, hvor han var udstationeret. Hvis Integrationsministeriet havde fået den oplysning, havde hun ikke fået dansk indfødsret. Konsekvenserne af en frakendelse ville ikke stå mål med forholdets grovhed, da kvinden ville blive statsløs, mente retten.

I to andre sager er der imidlertid sket fratagelse af statsborgerskabet, og Integrationsministeriet har oplyst, at politiet er ved at undersøge flere sager.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere